Најновије

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Косово је српски Јерусалим (ВИДЕО)

Светом архијерејском литургијом у манастиру Пећка патријаршија у недељу је почео овогодишњи Сабор Српске православне цркве. Током литургије српски патријарх Иринеј поставио је мати Харитину за игуманију ове светиње у којој је упокојено 14 наших црквених поглавара.

Саборна архијерејска Литургија у Пећкој Патријаршији (Фото: СПЦ)

Говорећи о значају Косова као колевке српства, патријарх Иринеј је рекао да када страда наш народ, страдају и светиње и обрнуто, када страдају светиње страда и народ и да све што се дешава у Јерусалиму, дешава се и код нас.
- Окупили смо се овде у овој нашој светињи у којој се сабирао наш народ у читавој историји и надам се да ћемо и сада да пребродимо сва искушења и да останемо на Косову и Метохији где су срце и душа читавог нашег народа - казао је патријарх Иринеј.
Он је позвао расељене Србе да се врате "светој земљи која је натопљена крвљу" и да заједно сачувамо оно што смо наследили од предака.
 
Пре патријарха беседио је и митрополит Амфилохије, који је рекао да настављамо да чувамо свети косовски завет подсетивши да је Пећка патријаршија старија од осам векова и да су овде били и храмови пре успостављења Епископије пећке.
Сабору Српске православне цркве присуствовале су готово све владике, док је на литургији било више стотина верника из свих крајева Косова и Метохије и централне Србије, а уприличен је и културно-забавни програм. 

Дучић: Патријаршија је предивна

Литургији у Пећкој патријаршији присуствовао је и командант базе "Бондстил", пуковник Ник Дучић, а причестио га је лично српски патријарх. Дучић је дошао у друштву свог заменика, православног Албанца, који је такође присуствовао литургији и причестио се.
- Први пут сам у Пећкој патријаршији и одушевљен сам овом духовном лепотом - рекао је пуковник Дучић. Документарац који откључава историју и порекло српског имена погледајте
ОВДЕ.
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА