Најновије

БИЋЕТЕ "ИЗНЕНАЂЕНИ": Ко је заправо Метју Палмер са којим наш државни врх разговара "под тензијом"?

Вршилац дужности заменика помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метју Палмер, који данас борави у посети Београду, веома добро познаје Србију, али и проблем Косова и Метохије.

Метју Палмер (Фото: Јутјуб)

Палмер је, наиме, "раних" 90-их година радио у Амбасади САД у Београду, а и касније је, током дипломатске каријере, у више наврата био ангажован на питањима везаним за овај регион.
Наиме, по одласку из Београда, у Стејт департменту је имао специјална задужења за Србију и Црну Гору, а пратио је и мировну конференцију у Рамбујеу.
Током 2006. и 2007. био је саветник председника Џорџа Буша у питањима националне безбедности.
Једно време је затим био ангажован у Југоисточној Азији, да би се потом поново вратио у Београд, на место саветника амбасадора САД у Србији.
Сада је шеф је канцеларије за Европу и евроазијска питања од 2016, а посебно се бави интеграцијама земаља које још нису чланице "евроатлантских структура".
Једна је - да је сада кључни период за будући развој Србије, посебно када је реч о настојањима да постане пуноправна чланица Европске уније.
Друга - да је нормализација односа Београда и Приштине од кључне важности не само за процес придруживања ЕУ, већ и за регионалну стабилност и будуће благостање и просперитет народа у региону.
Палмер је обећао подршку дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, и то, како се истиче у саопштењу, "на сваки начин који учесници у дијалогу сматрају корисним".
Са Палмером се данас састала и председница Владе Србије Ана Брнабић, а разговарали су о билатералним односима две државе, евроинтеграцијама Србије и дијалогу Београда и Приштине.
Како се наводи у саопштењу, премијерка Брнабић је изразила снажан протест поводом хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и напада на српске званичнике, цивиле и новинаре од стране приштинске полиције.
Ово није први пут да се срећу Брнабић и Палмер, а није ни први пут да су њихови разговори "под тензијом". Њих двоје су се пре извесног времена срели у Лондону, на Инвестиционом самиту о Западном Балкану, када су између њих двоје пале тешке речи.
Прочитајте ОВДЕ како се наставља амерички притисак на Србију?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА