Најновије

КУЛМИНАЦИЈА ТЕК ПРЕДСТОЈИ: Пуцњи и сузавац на демонстранте који покушавају да пређу у Израел! (ВИДЕО)

Најмање 20 људи рањено је у понедељак ујутро, када су израелске снаге пуцале на палестинске демонстранте окупљене близу ограде, источно од града Газе.

Протест Палестинаца (Фото: Јутјуб)

Израелске снаге су испаљивале и сузавац на хиљаде Палестинаца који су дошли да учествују на протестном скупу. Палестинци у опкољеном појасу Газе, у склопу покрета Велики марш повратка, припремају се за прелазак утврђене ограде, која раздваја енклаву од Израела.

С друге стране, Израел је упозорио палестинске становнике у појасу Газе, да ће ризиковати своје животе ако се приближе граници током планираних масовних протеста поводом отварања америчке амбасаде у Јерусалиму. Израелска војска саопштила је путем летака бачених из авиона да ће "реаговати на сваки покушај оштећења сигурносне ограде или покушаја да се науди било којем војнику израелских снага одбране (ИДФ) или израелском цивилу", преноси АП.

Протест се одржава уочи годишњег обележавања Накбе, или "катастрофе", којим се обележава дан када је држава Израел основана 15. маја 1948. године, што је довело до протеривања стотина хиљада Палестинаца из њихових села. Више демонстраната него пре Протести су такође планирани у исто време када и пресељење амбасаде САД-а из Тел Авива у Јерусалем, након одлуке Вашингтона да тај град призна као престоницу Израела, што је појачало напетости и љутњу Палестинаца.

Протести су почели и у окупираним градовима Западне обале Рамали и Хеброну, као одговор на потез америчке администрације. У Рамалаху се очекује да Палестинци протестују од центра града до војног контролног пункта Каландиа, главног северног прелаза који раздваја Рамалу од Јерусалима. Демонстрације у појасу Газе су дио вишеседмичног протеста којим Палестинци траже право повратка избјеглица на подручја на којима су 1948. године присилно протерани.

"Број људи који се појављују на протесту је без преседана у поређењу са протеклих седам недеља демонстрација", рекао је локални новинар Марам Хумаид. Током дана у Јерусалиму би требала бити отворена нова амбасада Сједињених Америчких Држава у Израелу, потез који је изазвао масовне протесте Палестинаца и страхове о даљем јачању насиља. Датум отварања амбасаде је брижљиво биран како би се подударио с Даном Јерусалима, 51. годишњицом коју Израелци називају "уједињењем" града након рата 1967. године. Како наводе агенције и медији, очекује се како ће отварању присуствовати многи страни званичници, премда ће изостати амбасадори многих европских држава које се противе овом потезу америчког председника Доналда Трампа.

Објављено је како су Мађарска, Чешка и Румунија блокирали заједничко саопштење Европске уније о овом питању. Трампово обраћање видеолинком На отварању неће бити ни Трампа, али је најављено његово обраћање видеолинком. У Израел су у недељу стигли Иванка Трумп и Џерад Кушнер, ћерка и зет председника САД. Наводи се како ће њих двоје у функцији високих саветника у Белој кући присуствовати церемонији. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху у недељу је похвалио Трампову "храбру одлуку", док је израелско министарство спољашњих послова одржало свечану церемонију добродошлице америчкој делегацији, која је укључивала и 12 чланова Конгреса. Међутим, догађај је избегла већина земаља Европске уније.

Израел тврди да је цео, како кажу "уједињени" Јерусалим престоница те земље, а анексијом Источног Јерусалима практично је и преузео контролу над целим градом. Међутим, палестински лидери виде источни Јерусалим као главни град њихове будуће државе. Израел је окупирао и анектирао Источни Јерусалем 1967. године, а тај потез међународна заједница никада није признала. Палестинци желе да Источни Јерусалим буде престоница њихове будуће државе и сматрају да је селидба америчке амбасаде из Тел Авива једнострани потез, који САД одузима титулу посредника за мир на Блиском истоку. Трампова одлука у децембру да призна Јерусалим као израелску престоницу покренула је вишемесечне протесте широм палестинских територија. Десеци убијених на протестима Од 30. марта, када се сваког петка одржавају демонстрације уз границу Палестинаца и Израела, погинуло је на десетке Палестинаца, док их је више од 8.500 рањено.

Протесте предводи Хамас, покрет који је на челу управе Појаса Газе и они би требали имати кулминацију ове седмице приликом обележавања 70. годишњице "Накбе", катастрофе – термина који Палестинци користе за означавање настанка Израела. Организатори су најављивали како ће можда покушати пробити границу с Израелом. Када је реч о селидби амбасада, већина држава ће задржати своје адресе у Тел Авиву, премда су се након одлуке Вашингтона на селидбу одлучили Гватемала и Парагвај.

Прочитајте ОВДЕ каква је то нова Ердоганова чистка?

Извор: balkans.aljazeera.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте још снимака.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА