Најновије

ОВО ЈЕ ЊИХОВ ПЛАН!! Вучић у јуну исноси предлог; Брнабић и Харадинај потписују правно обавезујући споразум?!

Председник Србије Александар Вучић требало би да у јуну обелодани предлог решења косовског питања, сазнаје се незванично од представника дипломатских кругова.

Брнабић и Вучић (Фото: Јутјуб)

Према речима саговорника, иако се очекивало да ће став Београда о „расплитању косовског чвора“ бити предочен јавности у мају, то се вероватно неће десити, због бројних спољнополитичких активности шефа државе. „Вучић има веома згуснут програм овог месеца – ове седмице ће отићи у Немачку, где ће посетити премијера Рајне Вестфалије и имати састанак са представницима тамошњих компанија и бизнисменима, затим учествује на самиту ЕУ – Западни Балкан у Софији, а до краја маја боравиће и у Азербејџану и у Француској“, наводе извори. Саговорници нашег листа кажу да нема нових порука Запада Београду што се тиче даље нормализације односа Београда и Приштине, односно да је недавни састанак „квинте“ – САД, Велике Британије, Немачке, Италије, Француске, који је одржан у Вашингтону, „изнова потврдио гледишта западних сила“. „На разговорима који су се одиграли пре неколико дана у Вашингтону поново је речено да је крај ове године или почетак 2019. рок да Србија прихвати споразум који би омогућио чланство Косова у Уједињеним нацијама, најпре у статусу посматрача, у замену за шта би Београду била обећана прецизна година уласка Србије у Европску унију“, прецизирају извори.

Према незваничним сазнањима, и даље се не искључује могућност организовања референдума у Србији о споразуму са Приштином, али „такав сценарио никако није по вољи Западу“. Како је недавно објављено, правно обавезујући споразум требало би да потпишу премијери Србије и Косова, Ана Брнабић и Рамуш Харадинај, након чега би могао да буде организован референдум о том документу, као и о измени Устава Србије. Осим прецизирања тајминга за придруживање Србије Унији, споразум, који би био закључен по моделу две Немачке, подразумевао би стварање заједнице српских општина на Косову са извршним овлашћењима, а Београд и Приштина, који већ имају официре за везу, разменили би и представнике на нижем нивоу. Саговорници су објаснили су да би „представници на нижем нивоу“ значили отварање канцеларије за економске везе, „као што је отворила Грчка у Приштини 2013. године“.

Евентуалном чланству Косова у УН оштро се противи Русија, која сматра да би требало пронаћи јединствено решење за статус територија као што су Косово и Придњестровље. „Чак и у случају да званични Београд пристане на решење које нуди Запад, остаје питање да ли би Србија могла да убеди Русију да да зелено светло за столицу Косова у УН. Москви такав расплет не би био по вољи и због чињенице да би тако изгубила утицај на Београд“, указују дипломате.

Могуће отварање три поглавља

Извори блиски званичном Бриселу тврде да ће Србији наредног месеца бити највероватније отворена три поглавља у преговорима о чланству у ЕУ. Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је недавно да је Србија спремна за отварање пет поглавља, која се односе на финансије и буџет, рибарство, статистику и економску и монетарну унију.

Неће бити санкција

Говорећи о косовском проблему Александар Вучић је јуче рекао како се бори да нешто спаси из „амбиса“. На питање да ли ће бити санкција ако Србија не прихвати документ квинте, о којем пишу медији, Вучић је рекао да неће као и да није видео такав документ.

Он је рекао да је „начуо нешто, шта неки нуде као своје принципе, да му је и нешто полузванично саопштено“, али да то није нешто ново јер су те земље признале Косово као независно.

НАТО дао дозволи шиптарима за формирање Војске Косова, више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Др Дејан Мировић у емисији “РасПравда”: Вучићева немогућа мисија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА