Најновије

Црква ми је везала руке!

Варнице између државне и црквене власти у Србији не престају да лете од када је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве, прокламацијом о Косову и Метохији, поручио да су неприхватљиве и независност и подела јужне покрајине.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Да ли су владике поквариле планове председника Србије Александру Вучићу који је недавно најавио болне и тешке потезе о Косову и решење тог проблема "зарад будућих генерација", тек он им је још оштрије узвратио. У њиховој декларацији, он не види никакво решење за косовско питање, а поновио је и да ће се о томе изјашњавати грађани. Сабор је упозорио да "оно што се силом узме, то се и врати, оно што се поклони некоме, засвагда је изгубљено".

- То Срби и Србија не смеју дозволити - порука је СПЦ, која указује да би подела територије била признавање независности и поклањање највећег дела територије покрајине. Вучић није чекао ни часа да одговори владикама, и то у маниру таблоида који су приметили да је "Црква везала руке и ноге Вучићу!" и да њен документ "Вучићу сече крила".

- Решење значи да имамо замрзнути конфликт и да чекамо боље време. Које је то боље време, да ли је реч о времену када ће Србија имати пет или три милиона грађана - запитао је после састанка са послаником немачког Бундестага Гинтером Крихбаумом, нагласивши да "интерес Србије није да се сукобљава са западним светом".

Полемика српске световне и духовне власти поклопила се са интензивном западном офанзивом на убрзање косовског решења, а осим доласка неформалног изасланика немачке канцеларке, састала се и Квинта у Вашингтону, а Хашим Тачи у Берлину разговарао са Меркеловом. Западне притиске ојачао је тужилац Серж Брамерц императивом Србији да убрза активности за привођење осумњичених за ратне злочине.

Порука СПЦ је, како тумачи, Радна група за КиМ, коју чине Двери, Здрава Србија, Државотворни покрет, Источна алтернатива, Народни покрет и Покрет Срба са КиМ Отаџбина, "најважнији национални задатак за све, а посебно за државну власт".

- Став Цркве у овом тренутку је пресудан да се спречи потписивање правнообавезујућег споразума са лажном државом Косово, који практично значи признање тзв. независног Косова - сматрају они.

Апел Сабора, према речима лидера Демократске странке Србије Милоша Јовановића, "јасан је путоказ свакој државно и национално одговорној власти", али и апел државницима да не смеју да дају сагласност на отуђење КиМ.

- Нема примера да неки народ у миру, две деценије после оружаног сукоба, даје своје за своје. Просперитет Србије не може градити на дезинтеграцији онога што представља камен темељац њеног идентитета и историје и државности - казао је челник ДСС-а, нагласивши да ће ова странка наставити да упозорава на "све отвореније најаве спремности српске власти да призна независност Косова".

Подела једнако погром

- Просперитет Србије се не може градити на дезинтеграцији онога што представља камен темељац њеног идентитета и њене историје и државности. У светској историји нема примера да неки народ у миру, две деценије после оружаног сукоба, даје своје за своје. Поделом би народ великог дела КиМ аутоматски био остављен на милост и немилост режиму такозване државе Косово и погрому сличном оном из марта 2004. или би под притиском и тихим терором био присиљен на егзодус - наводи СПЦ.

"Нико им није помогао као ја"

Председник Србије је казао како нема илузије да је могуће да својом вољом изгура нешто што грађани неће.

- Грађани ће донети коначну одлуку о свему. Нашу цркву веома поштујем, а мислим да ниједна влада и председник, а волео бих да то питате патријарха Иринеја, нису помогли толико СПЦ. Ми смо доведени у веома тешку ситуацију, јер немамо сада да разговарамо ни о чему, ако бисмо се држали онога што је СПЦ донела - навео је Вучић и додао да би одговор био, ако би се држали става СПЦ, "разговора нема, 'ајде сви Албанци да живите у српској аутономној области".

Николић каже да СНС неће опстати после Вучића! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vesti-online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Веће плате и пензије, а нема отимања најсиромашнијима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА