Најновије

ОВО НЕМА НИКО ОСИМ ЊИХ: Застрашујуће ново оружје америчке војске (ВИДЕО)

Војска САД-а је недавно добила БАЕ системе у вредности од 97 милиона долара у наруџбинама за нове наочаре за ноћни вид и термичко оружје за програм Enhanced Night Vision Goggle III and Family of Weapon Sight-Individual (ENVG III/FWS-I).

Америчка војска (Фото: Јутјуб)

Овај вишенаменски систем омогућава војницима да елиминисшу непријатељске мете путем бежичне везе која преноси нишан оружја и околне слике директно у војникове наочаре. Са обе јединице бежично интегрисане, војници могу пренети нишан оружја на наочаре једним притиском на дугме – за брзо тактичко кретање током битке. Другим речима, војници ће добити футуристичке уређаје који замењују традиционалне наочаре за ноћни вид са интегрисаним системима, и које омогућавају војницима на бојном бољу да “пуцају иза угла, виде кроз густу вегетацију и дим, плус да разликују пријатеља од непријатеља.“

“То више није само уређај за ноћни вид,“ рекао је пуковник Кристофер Шнајдер, менаџер пројекта система који се може носити ноћу и дању. “Непријатељ не може видети да га циљамо све док не повучемо окидач.“

“Како би се обезбедило технички најнапредније и најлакше могуће решење, наше наочаре омогућавају војницима да брзо открију и циљају мете за тактичко кретање,“ рекао је Марк Касерес, директор Precision Guidance and Sensing Solutions-a у БАЕ системима, у недавном саопштењу за штампу компаније БАЕ.

“Када је у потпуности интегрисано са нишанским оружјем FWS-I, комбиновано решење пружа супериорне слике и способност фиксирања циља, што може знатно повећати успех мисије и преживљавање,“ додао је он. Високотехнолошке наочаре су део програма модернизације Министарства одбране САД-а (ДоД) како би се оружане снаге САД-а одржале технолошки испред Кине и Русије, које су се у последњих неколико година показале да их брзо сустижу.

USA Today истиче да је ДоД провео више од 17 година у Авганистану и Ираку, док су Кина и Русија проучавале разне стратегије и технологије распоређене на бојном пољу на Блиском истоку.

“Наши противници проучавају нашу снагу и рањивост, и развијају способности да искористе те рањивости,“ упозорио је генерал Марк Мајли у свом говору прошле године. “Они су полако али сигурно нарушили нашу предност и брзо су попуњавали ту празнину у способностима коју смо дуго имали,“ додао је он.

USA Today истиче да је амерички програм модернизације најзначајнији у претходних пет деценија, јер су кинески и руски технолошки помаци алармирали америчке војне званичнике. “

С обзиром да се учешће САД-а у Ираку и Авганистану ближи крају, војска је започела своје највеће програме модернизације још од Вијетнамског рата пре скоро пет деценија, како би обновили своје наоружање, обуку и тактике.“

“Пост-вијетнамске преправке су трансформисале велики део војске у мање борбене трупе опремљене модерним оружјем и боље обученим војницима.“

Проблеми сада нису толико велики, али су званичници забринути по питању напредака које су Русија и Кина направиле. Технолошка достигнућа су јефтинија и дешавају се брже него пре неколико деценија када је Америка могла рачунати на своју предност у индустрији и технологији за модернизацију своје војске.

“Ми и даље одржавамо надмоћ, али они нас стижу и попуњавају празнину,“ рекао је у недавном интервјуу подсекретар војске Рајан Мекарти.

Мекарти је рекао да се војска налази у фази успостављања штаба Будуће команде – са седиштем у урбаним срединама са блиским одностима са академским институцијама и локалном индустријом. Војска жели локацију која ће “нам омогућити да размишљамо другачије и да придобијемо више људи из земље да нам помогну да решимо проблеме,“ објаснио је он.

Војска планира да произведе 36.000 FWS-I и 64.000 ENGV III и додели борбеним тимовима у другој половини 2018. године. Војник са напредним наочарима ће моћи да пуца иза угла, или изнад своје главе, захваљујући бежичним нишанима који су причвршћени на Пицатиннy шину оружја. Способност активирања наочара пре избијања следећег рата ће бити кључна за урбано ратовање у густо насељеним градовима.

“Нећемо моћи да избегнемо густо насељен урбани терен или мега градове у будућности,“ рекла је генерал-мајор Марија Герваис, заменица команданта војног комбинованог оружаног центра у Форг Ливенворту у Канзасу.

Американци јачају заштиту својих амбасада у Јордану, Израелу и Турској. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Military.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА