Најновије

ПОБУНА У НАТО: Турска тражи од муслиманских држава да преиспитају став према САД!

Анкара председава Организацијом за исламску сарадњу, која окупља педесет седам муслиманских земаља.

Ердоган и Трамп (Фото: Синхуа/Правда)

Одлучено је да се крајем ове недеље одржи ванредни састанак у Истанбулу на ком ће Ердоган затражити да се преиспита однос према Америци, а нарочито према Израелу. Погибија више од педесет Палестинаца на граници између Израела и Газе изазвала је бурну реакцију званичника у Анкари.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган назвао је Израел терористичком државом, а његове акције против Палестинаца — геноцидом, и одлучио да повуче своје амбасадоре из Вашингтона и Тел Авива „на консултације“.

Према речима Војислава Лалића, новинара и дугогодишњег дописника више српских медија из Турске, Ердоганова реакција је очекивана, јер он већ дуже време покушава да се наметне као заштитник Палестинаца у решавању њихових проблема у односима са Израелом. Како каже, у Турској се одржавају митинзи у знак протеста због најновијих догађаја у Појасу Газе, а у Истанбулу су паљене израелске заставе.

„Такође, како Турска тренутно председава Организацијом за исламску сарадњу, која окупља педесет седам муслиманских земаља, одлучено је да се крајем ове недеље одржи ванредни састанак у Истанбулу на ком ће Ердоган затражити од муслиманских земаља да преиспитују свој однос према Америци, а нарочито према Израелу. У току су и стални дипломатски контакти са многим земљама поводом последњих догађаја, па је јасно да су се односи Турске са Израелом нагло заоштрили, а Ердоган је потез Тел Авива назвао терористичким актом. Он иначе већ дуже време оптужује Израел да прибегава државном тероризму и да се обрачунава са Палестинцима у Гази“, напомиње Лалић.

Реакцију турског председника политиколог Анатолиј Петренко види као покушај Ердогана да докаже да је политичар број један на Блиском истоку и да ниједно питање не може бити решено без њега. „Потез Сједињених Америчких Држава руши ову слику, али то не значи да ће Ердоган прекинути дипломатске односе са Израелом и САД. Подршка исламском свету и оштре поруке су једна ствар, а реални кораци нешто сасвим друго.

Дакле, уверен сам да Турска неће ратовати против Израела“, оцењује Петренко. Смрт Палестинаца не иде наруку ни међусобним односима Анкаре и Вашингтона, који су већ дуже време на великој провери, примећује Војислав Лалић.

„Ово је додатно пореметило њихове односе, а председник Ердоган је поручио да Америка више не може да буде посредник у решавању палестинско-израелског спора, јер је одабрала страну. Међутим, треба имати на уму да су ове две државе стратешки савезници у оквиру НАТО-а, и имају веома значајну улогу управо у том региону. Вероватно ће обе стране покушати да се ово погоршање односа заустави, из простог разлога што су ове земље упућене једна на другу. Тај процес нормализације односа сасвим сигурно неће ићи ни брзо ни лако, тим пре што у Анкари не крију да су разочарани понашањем новог шефа Беле куће, Доналда Трампа“, каже Лалић.

Он додаје да су Турци очекивали да ће после Барака Обаме, који је у Анкари практично био проказан амерички политичар, нова администрација у Вашингтону поправити Обамине грешке.

„То се, међутим, засад не дешава и вероватно ће ове две земље и надаље имати велике проблеме које ће решавати, попут назнака да би САД могле да уведу санкције Турској на испоруку авиона Ф-35, због уговора који је Турска потписала са Русијом о куповини система С-400. Ипак, очекујем да ће превладати разум и да неће доћи до озбиљнијег заоштравања између Анкаре и Вашингтона“, каже саговорник.

И стручњак за Блиски исток Станислав Тарасов сматра да, упркос оштрој реторици, неће бити реалних корака од стране Анкаре. „Ердоган на овај начин покушава да повећа свој кредибилитет, али исламски свет је подељен и зато неће бити никакве озбиљне реакције, осим неких декларација и ћаскања, упркос томе што је овај потез САД био најављен одавно и исламски свет је имао времена да се припреми.

Такође, ово није први пут да Ердоган даје оштре изјаве на рачун Израела, али то ипак не значи да се Турска спрема за рат. Уместо тога, Турска ће покренути питање Појаса Газе на ванредном састанку Организације исламске сарадње, али све ће се завршити на нивоу разговора“, указује Тарасов. Ситуација на Блиском истоку се драстично променила, додаје саговорник, али консолидација арапског света и даље није ни на видику, с обзиром на то да су Израел и САД успели да посеју раздор међу припадницама тог света.

Прочитајте ОВДЕ шта све може да спречи најопаснији рат у свету?

Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ПОБЕСНЕЛИ АМЕРИКАНЦИ! Погледајте шта је Путин продао Ердогану?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА