Најновије

Руски борбени роботи испробани у Сирији су револуција у модерном ратовању (ВИДЕО)

Способности руских роботских борбених возила Уран значајно премашује оне које имају њихови страни конкуренти, и могу променити равнотежу моћи у будућим војним сукобима, рекао је војни аналитичар Еуген Чау.

Уран 9 (Фото: РИА)

Овај стручњак је истакао да су ова беспилотна возила већ тестирана у борбама, посебно у Сирији. Раније је руско Министарство одбране известило да су системи Уран-6 и Уран-9 доказали своју ефикасност током руске војне операције у Сирији.

На пример, Уран-6 је био распоређен у интензивном разминирању бившег ИД града Палмире у сиријском пустињском региону и помогао је у спашавању живота више хиљада људи.

Што се тиче Урана-9, руско Министарство одбране није пријавило да ли је конкретно тестиран у борби. Међутим, Уран-9 је тестиран под другим околностима у Сирији, као и друго модерно руско оружје, и прошли су успешно. У свом чланку за The National Interest, Чау је ове системе назвао “револуционарним.“

САД и Кина такође развијају роботске тенкове, али за разлику од Русије, ове земље и даље процењују потенцијал за коришћење овог оружја у борби и покушавају да превазиђу техничке проблеме тих борбених возила.

“Као што је Уран-9 демонстрирао, технолошки је дошло време за беспилотне тенкове, питање је како ће их војске различитих земаља корисити. Русија је била прва земља која је тестирала ово оружје, а њени следећи кораци би могли имати последице које су значајне за друге земље,“ закључио је стручњак.

Роботски комплекс Уран-6 је креиран за деактивирање мина. Уран-9 је био дизајниран да подржи јединице на бојном пољу, штити особље и помогне њиховој евакуацији из непријатељске ватре. Возило је способно за обављање мисија у различитим климатским и географским условима. Машина која се контролише радио везом, опремљена је бацачем пламена Схмел-М, ПКТМ митраљезом, и 30мм 2А72 аутоматским топом.

Сиријска војска ухватила француске специјалце. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА