Најновије

АМФИЛОХИЈЕ: Они који праве компромисе о КиМ могу то само са својом савешћу, а не у име народа

На Богословском факултету у Београду је одржан округли сто на којем су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије говорили о свом животу, о значају вере, али и о значају Косова и Метохије и Косовског завета за српски народ.

Митрополит црногорско приморски Амфилохије ( Фото: mitropolija.com)

Говорећи на округлом столу, одржаном у оквиру научног скупа „Српска теологија данас“ - Вера и мисао у вртлогу времена - богословско и архијерејско деловање митрополита Амфилохија и епископа Атанасија“, митрополит црногорско-приморски је истакао да је Косово и Метохија жила куцавица српског народа.

Он је критиковао црногорску власт, чије припаднике је назвао „Монтенегринима“, наводећи да су се срамно одрекли Косова и Метохије, те изразио наду да власт у Србији неће кренути тим путем.

Он је рекао да они који праве компромисе о Косову и Метохији могу само са собом и својом савешћу да их праве, али не у име народа.

Владика Амфилохије је подсетио на речи Његове светости патријарха српског Иринеја, које су наведене у саопштењу са последњег Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве да „оно што се силом одузме, силом се може и вратити, а оно што се поклони - оде заувек“, те додао да би то требало да схвате и политичари, које је назвао „пуноглавцима“.

„Нови завет се преточио у биће Срба преко Косовског завета, али то неки примитивни политичари и књижевници не схватају и то је њихова и наша несрећа да такви испливају на површину“, нагласио је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да је евроамеричка цивилизација више антихришћанска од бољшевизма.

Владика Амфилохије је пре округлог стола изјавио за Срну да многи српски књижевници и политичари не схватају Косовски завет, мислећи да је то клањање смрти, што је, како је рекао, безумље јер Косовски завет не значи клањање смрти, него клањање бесмртности и непролазном, вечном људском достојанству, које не могу да промене и униште ни време ни људи.

Он је рекао да су сва збивања у свету у знаку крста и васкрсења и да је вера основа свега, а да демонска сила говори да ради човечанства треба претварати камење у хлебове.

„То је све евроамеричка цивилизација у коју се сада и ми уклапамо, а вечна мисао нашег живота је претварање у хлеб живота који силази са неба, а то је свето причешће“, навео је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да једино што је стамено у свим турбуленцијама историје и света јесте вера, а све остало је промењиво, те оценио да садашњи системи и моћници мисле да су они ти који решавају судбину света.

Умировљени владика Атанасије рекао је на скупу да је Косово велики испит за српски народ и да не треба слушати шта говоре издајице, те додао да премало људи данас диже глас за Косово и Метохију.

Он је рекао да су за човека најважнији Христ, Црква и литургија.

Епископ Атанасије је рекао да је Београд полуписмен и да неки људи не знају да ли иду „у пијацу“ или „на пијацу“, да велика слова могу код СПС, а не могу код СПЦ.

Он је критиковао изјаву лидера СПО-а Вука Драшковића да је Црква крива што је гурнула српски народ у Царство Небеско, те додао да је то срамота.

Академик Матија Бећковић је говорио о свом познанству са владикама Амфилохијем и Атанасијем, те испричао да и данас чува куглицу од воска коју му је поклонио епископ Атанасије током једне литије у Никшићу пре много година, а коју је направио од свећа које су му капале по рукама, додајући да ту куглицу увек носи са собом као амајлију.

Он је рекао да се теологија у време Тита сводила на простачко и брутално.

За владику Атанасија је рекао да када подиже свој глас, подиже своју мисао, а из уста му на крају излази чисти пламен, те испричао како се владика Атанасије током свог монашења онесвестио пошто се сувише испостио.

На скупу, одржаном поводом обележавања 80 година живота митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића и умировљеног епископа захумско-херцеговачког и професора емеритуса Атанасија Јевтића, о теологији и вери говорили су и владика Игњатије и протојереј ставрофор Радивој Панић.

Док се Вучић са Тачијем руковао у Софији, испред зграде стајала мајка са сликом српског војника убијеног на Кошарама. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Митрополит Амфилохије: "Српски дух у Црногораца је насилно ломљен од 1945-е"

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА