Најновије

ДАЧИЋ: Противимо се чланству Косова у Савет Европе

За Србију је једино прихватљиво статусно неутрално ангажовање Савета Европе, уз пуно поштовање Резолуције СБ 1244, и у складу са тим Србија ће се најодлучније супротставити било каквом покушају покретања процедуре за пријем Косова у СЕ, поручио је данас шеф дипломатије Србије Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

У циљу унапређења заштите људских права, демократије и владавине права, Србија подржава наставак ангажовања Савета Европе на Косову и Метохији, уз пуно поштовање Резолуције 1244 и статусно неутралног приступа, рекао је Дачић.

Уверени смо, додао је он, да су активности Савета Европе значајне за ефикасну заштиту људских и мањинских права, владавине права и културног наслеђа.

Дачић је рекао и да званични Београд очекује адеквтану реакцију поводом напада на директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, који је био изложен тортури и понижавајућем поступању полиције у Косовској Митровици.

Дачић је на 128. министарској седници Савета Европе у Елсинору, у Данској, честитао одлазећем председавајућем Комитета министара СЕ, министру иностраних послова Данске Андерсу Самуелсену, на успешном председавању и пожелео успех министарки иностраних послова Хрватске Марији Пејчиновић Бурић као следећем председавајућем.

Поздрављамо што је Хрватска за један од приоритета свог председавања Комитетом министара изабрала заштиту права припадника националних мањина и опредељени смо да активно допринесемо реализацији тог циља, рекао је Дачић.

Србија придаје велики значај унапређењу и заштити права националних мањина. Чврсто смо опредељени да, у сарадњи са Саветом Европе, наставимо да се ангажујемо на том плану, рекао је он.

Истовремено, додао је Дачић, очекујемо да сва права припадника српске националне мањине у суседним земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима СЕ, укључујући и по питању права на коришћење матерњег језика и писма.

Србија је опредељена за активно ангажовање у заштити стандарда и вредности Европске конвенције о људским правима и подржавамо закључке из Извештаја генералног секретара о потреби јачања ефикасности Европског суда за људска права у спровођењу пресуда.

Србија, рекао је Дачић, придаје велики значај заштити и унапређењу слободе изражавања и слободи медија, који имају кључну улогу у демократским процесима.

Придајемо велики значај и слободи окупљања и удруживања, које су гарантоване уставом и релевантним законима. У протеклом периоду у нашој земљи значајна пажња је посвећена омогућавању веће укључености организација цивилног друштва у процес доношења одлука на свим нивоима, рекао је Дачић.

На националном нивоу, предузето је низ мера у циљу испуњавања препорука Групе држава Савета Европе за борбу против корупције (ГРЕКО), које се односе на Србију, рекао је Дачић и навео да је основан координациони тим за усмеравање активности у спровођењу препорука из извештаја ГРЕКО.

Прочитајте ОВДЕ шта је Јелена Гускова изјавила о томе како ће Вучић остати упамћен!

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић на састанку Савета Европе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА