Најновије

ДОДИК: Нека Ердоган дође у Сарајево – на томе ће се ломити многе ствари у БиХ!

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је БиХ крајњи циљ мигрантима са Блиског истока и да то може изазвати дугорочне последице, односно утицати на структуру становништва на овом простору.

Милорад Додик (Фото: Kremlin.ru)

"Реч је о људима који су под силом тих дешавања на Блиском истоку кренули и њихов крајњи циљ је западна Европа, али она је затворена. Што значи да је крајња тачка до које они долазе БиХ", рекао је Додик за телевизију РТЛ.

Он је изразио уверење да су Бошњаци генерисали ову причу и да они благонаклоно гледају на мигрантски талас који долази и да не желе да буду део решења и мера које БиХ треба да предузме.

"Не желе јер је реч о људима исте вере и, на крају крајева, то се показало и у Сарајеву, јер су у многим његовим деловима већ знатне концентрације људи са Блиског истока, који су раније дошли и праве своја насеља. Дакле, то се не би могло десити без неке политике која је сагласна с тим", навео је председник Српске.

Додик је нагласио да Република Српска не протерује мигранте са своје територије, већ им пружа пристојне услуге да што пре прођу даље, те додао да контејнерско насеље код Добоја није решење.

"У Републици Српској неће бити ниједног насеља, без обзира шта о томе ко мислио и говорио", рекао је Додик.

Он је додао да сматра да није хумано затворити границе, али да ће их отворити ако то учини и Хрватска.

Коментаришући најављени долазак турског председника Реџепа Таипа Ердогана у Сарајево у недељу, 20. маја, Додик је рекао да је Ердоган јак председник, јаке земље, али да се овде осјећа да се Турска сувише снажно ангажује у интересу Бошњака.

Према његовим речима, једна је ствар долазак председника Хрватске, која је суседна земља, или Србије, а сасвим друга прича долазак Ердогана.

Додик је оценио да Ердоган долази у БиХ да прикупи гласове за своје изборе и да покаже на унутрашњој сцени моћ и ефикасност своје политике и у региону, како се наводно брине за Бошњаке.

"Ово ће бити тачка у којој ће се ломити многе ствари у БиХ. Ово је преседан, који, да ме нисте питали, не бих ни коментарисао. Немам ништа против тога да дође ту, јер ће то легитимисати и неке друге ствари", рекао је Додик.

На питање да ли је играч руског председника Владимира Путина, Додик је рекао да поштује Путина и Русију, као што поштује ЕУ и њене лидере, да припада само српском народу који га бира на изборима и да води политику у интересу свог народа.

"Путин је несумњиви пријатељ не само Срба, него и Бошњака и Хрвата. Кад год сам причао с њим, увек је рекао да су Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ оно је што интересује Русе. Понекад сам био разочаран, али сам разумео о чему говори", додао је Додик.

Прочитајте ОВДЕ какво је то турско освајање Балкана?

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ердоган долази у БиХ - изборни скуп или подршка Себији Изетбеговић.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА