Најновије

ГРЧКА НЕ ДА ОБАВЕШТАЈЦЕ: Атина „чува“ македонске кључне актере афере прислушкивања!

Коначном одлуком Врховног суда Грчке одбијен је захтев правосудних власти Скопља за екстрадицију одбеглих македонских бивших обавештајаца Горана Грујевског и Николе Бошковског, кључних актера мега афере масовног прислушкивања, који ће бити ослобођени екстрадиционог притвора код Солуна.

Македонија-Грчка (Фото: Јутјуб/Правда)

Кључни аргумент за такву ослобађајућу одлуку Врховног суда у Атини објављену у петак била је чињеница су Грујевски и Бошковски пре две године били обухваћени амнестијом председника Ђорђа Иванова. Двојица одбеглих обавештајаца били су на листи 57 амнестираних, наводи скопска Тв24, преносећи детаље одлуке грчког суда по коме – једном донесена одлука о помиловању не може бити повучена.

То је за поменуту скопску телевизију потврдио и адвокат двојице обавештајаца Петар Василев, који је проценио да ће његови клијенти највероватније у понедељак бити слободни грађани. У екстрадиционом притвору код Солуна они су били после хапшења, 18. октобра лане на аеродрому Македонија, у покушају да напусте Грчку са лажним бугарским пасошима. Циљ им је био да отпутују у Будимпешту, представљајући се као Христо Атанасов и Неџми Хасан.

Грујевски и Бошковски и по изласку из притвора међутим неће смети да напусте Грчку јер их чекају још два суђења – за решавање њиховог захтева за добијање политичког азила и због фалсификовања путних исправа.

Правоснажном одлуком Врховног суда у Атини одбијањем захтева правосудних органа из Скопља за изручење Грујевског и Бошковског извесно је да двојица кључних актера са листе оптужених од овдашњег Специјалног јавног тужилаштва (СЈО) за масовно прислушкивање у Македонији неће бити доступни.

За Грујевским бившим начелником Пете управе МУП-а Македоније, и Бошковским агентом Управе за безбедност и контрашијунажу (УБК), правосудне власти у Скопљу расписале су међународну потерницу после њиховог пребега у Грчку. Њихово изручење очекивало се релативно брзо након хапшења у Солуну.

Правосудне власти у Скопљу су 6. новембра прошле године Атини доставиле неопходну документацију за екстрадицију одбеглих обавештајаца, Горана Грујевског и Николе Бошковског који су од Специјалног јавног тужилаштва (СЈО) као кључни актери оптужени за незаконито прислушкивање и потом уништавање система за праћење комуникација.

Суђење групи оптужених у случајевима „Тврђава“, „Таргет“ и „Тврђава 2“ пред Кривичним судом у Скопљу, у току је, али без двојице кључних актера мега афере због почињених дела „злочиначко удруживање“, „фалсификовање службене исправе“, „злоупотреба службеног положаја и овлашћења“.

Прочитајте ОВДЕ која је још земља камен спотицања на Балкану?

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Македонија и Грчка, година одлуке.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА