Најновије

АМЕРИ ПРОЦЕНИЛИ: Ево колико траже од Ирана одштете за 11. септембар!

Федерални суд Њујорка пресудио је да Иран треба да плати милијарде долара породицама погинулих у терористичком нападу 11. септембра 2001. године.

11. септембар (Фото: Јутјуб)

Савезни амерички судија наложио је Ирану да плати шест милијарди долара одштете породицама жртава напада 11. септембра 2001. године на САД. Суд је донео одлуку јер је утврђено да су различити владини ентитети Ирана одговорни за нападе.

Према пресуди, Исламска Република Иран, Корпус чувара иранске револуције и Централна банка Ирана су одговорни за погибију 1.008 људи.

Због тога, Иран је обавезан да плати 12,6 милиона долара сваком супружнику, по 8,5 милиона долара родитељу и по 4,25 милиона брату/сестри погинулих. Укупна сума износи више од шест милијарди долара.

Без обзира на то што специјална комисија за истрагу терористичког напада 11. септембра није претходно нашла директне доказе умешаности Ирана у нападе, суд у Њујорку је довољним за доношење пресуде сматрао закључке да је Техеран наводно пружао материјалну помоц́ терористичкој организацији Ал Каида.

Рођаци погинулих у терористичком нападу 11. септембра 2001. године у Њујорку поднели су 2004. године тужбу против власти Ирана.

Како пише амерички лист "Хил", мало је вероватно да ће Техеран платити наведену суму.

Без обзира на то, рођаци жртава могу да траже да им се исплати новац са америчких рачуна иранских грађана и компанија.

На јесен 2016. године Конгрес САД је усвојио закон којим се дозвољава америчким судовима да за тероризам суде целим државама.

Прочитајте ОВДЕ како се закувава између Израела и Ирана и шта је Нетанијаху добио.

Извор: Мондо/Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

11. септембар мистерије рушења.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА