Најновије

"Била би велика грешка да Ким мисли да може изиграти Трампа"

Потпредседник САД Мајк Пенс је саопштио да председник Доналд Трамп још увек размишља о отказивању заказаног састанка са лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном и да је војна опција увек била у оптицају.

Трамп и Ким (Фото: Синуа/ Родонг)

Администрација Трампа неће упасти у исту замку са Северном Корејом, како су то учинили његови претходници, нагласио је Пенс, додајући да дуго очекивани сусрет двојице лидера може бити отказан ако Трамп осети да ће бити "изигран".

"Клинтонова администрација, чак и администрација Буша се играла у прошлости. Понудили смо уступке режиму у Северној Кореји у замену за обећања да ће се окончати оружани нуклеарни програм, а само смо видели како крше и обећања", рекао је Пенс.

"Била би велика грешка да Ким Џонг Ун мисли да може изиграти Доналда Трампа", рекао је Пенс.

На питање да ли то значи да би Трамп могао одустати од предвиђеног сусрета у Сингапуру 12. јуна, Пенс није искључио ни ту опцију.

"Нема сумње, али се надамо бољем. Стварно се надамо да ће Ким Џонг Ун искористити прилику да демонтира нуклеарно оружје и да ће то урадити мирним путем", рекао је Пенс.

Такође је одбацио идеју да Трамп неће дозволити да се састанак одгоди како би се избегло нарушавање његовог угледа. "Мислим да председник Трамп не размишља о односима са јавношћу, он размишља о миру", рекао је Пенс.

Судбина сусрета Трампа и Кима се налази под знаком питања због текућих војних вежби америчких и јужнокорејских снага, као и недавних изјава америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона да би Северна Кореја требала направити споразум сличан оном са Либијом из 2003. године. Осам година након што је Либија одустала од нуклеарног оружја, њен вођа Моамер Гадафи је збачен с власти и брутално убијен у немирима под подршком НАТО-а.

Суочен са огорчењем из Пјонгјанга и могућношћу дипломатског фијаска, Трамп је био приморан да се супротстави ставу свог саветника за националну безбедност, негирајући да Вашингтон размишља о примени "либијског модела" за Северну Кореју.

Пенс је, међутим, поново покренуо ово питање и забринутост Севера, наговештавајући да би се либијски сценарио могао применити ако земље не успију да постигну споразум којим би се обезбедила денуклеаризација Корејског полуострва.

"Прошле недеље је било говора о либијском моделу. И како је председник јасно ставио до знања, тако ће се и завршити - по либијском сценарију, ако Ким Џонг Ун не одоговори", рекао је Пенс, нагласивши да је његово озбиљно упозорење "више чињеница", него претња.

На питање да ли би се војна опција вратила на сто, ако преговори не донесу резултате, Пенс је рекао: "Никада није била искључена".

Најжешћи и најгори оружани сукоби у Украјини од почетка године, има мртвих! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТ, Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански открива: Шта Ким Џонг Ун замера Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА