Најновије

ДАЧИЋ О МИСТЕРИЈИ НА НЕБУ ИЗНАД ШВАЈЦАРСКЕ: Око нас су кружили борбени авиони, нису нам рекли зашто!

Министар спољних послова Ивица Дачић открио је један детаљ са недавног пута, када се враћао из Француске. Наиме, ненајављено, око авиона у коме се налазио кружили су швајцарски војни авиони.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- Нису нас обавестили о томе, знам да није део протокола јер није најављено, па је остала мистерија откуд они ту поред нашег државног авиона - рекао је Дачић у емисији "Ћирилица".

Дачић се емисији осврнуо и на други непријатни догађај на франкуфуртском аеродрому, када је требало да лети за САД.

- Већ сам говорио о ситуацији са франкфуртског аеродрома на путу за Америку и њихово малтретирање, које верујем није било случајно. Мислим да треба увести реципрочне мере, како они нас дочекују тако и ми њих. Али нажалост десило се да је колега из Кеније, наше пријатељске земље, имао непријатност на аеродрому, док се ови из Америке и других земаља понашају као да су плаве крви - казао је шеф српске дипломатије.

Он је пренео и детаље са недавне седнице Света безбедности УН о Косову и Метохији.

- Албанцима све смета у вези с међународном заједницом, јер мисле да је посао око независности готов. Тако су против УНМИК-а, против седница СБ УН на свака три месеца као и да не буду отворене за јавност итд... За нас је то веома важно и противно интересима Србије. Недавно је Британац у УН рекао како је срећан што је недавно прослављено 10 независности Косова, а ја сам се јавио за реч и поручио му: Надам се да сте срећни и што смо недавно прославили 180 година наших дипломатских односа. Слично сам поручио Американцима, Русима и другима рекавши да не забораве колико дуго сарађујемо - истакао је Дачић.

Напоменуо је да је неопходно лобирати за српску ствар у међународној заједници.

- Рекао сам Вучићу да је грешка што немамо некога да лобира за нас. Па то је у Америци нормална ствар. Треба нам неко у Трамповој администрацији. Нема тајни, ми знамо како су које земље гласале у ком телу и ко за кога лобира. Ма морају да знају да нису они за Косово него против нас. Шта Стејт департмент занима ко ће како да гласа у УНЕСКО? То сам и њима рекао и неки ме не воле због тога, али брига ме, занима ме да ли ће ме народ волети - рекао је Дачић.

Неизбежно питање тицало се нових сукоба на релацији Србија-Хрватска.

- Па ја Хрватима кажем оно што сви знају, што су историјске чињенице, а не шта ја мислим. Па Хитлер је већ био мртав а они су се и даље борили. Они су немачку војску дочекали цвећем, а ми? Да будем јасан - нисам ја против Хрвата него против усташа. Исто сам говорио и по питању рехабилитације Милана Недића - казао је Дачић.

Он је прокоментарисао и то што Србија и даље плаћа дугове Косова:

- Ти кредитори сматрају да смо ми ти који треба да плаћамо дугове јер говоримо како је то део наше територије.

На констатацију новинара да је је тешко поверовати као су некадашњи савезници постали наши противници, Дачић каже не може да нађе везу Америке и Енглеске са антисрпским интересима.

- Јасно ми је за Немачку и Аустрију, први су својевремено признали Словенију и Хрватску. Вероватно смо криви што их нисмо убедили да смо на истој страни, можда је то део нашег менталитета. Неодлучност међународне заједнице при распаду СФРЈ је много утицала на то. Дозволили су да појединци одмах признају независност неких бивших република - напоменуо је министар спољних послова.

Дачић је открио колико је тежак био почетак преговора са приштинским властима:

- Вучић и ја смо искрено приступили преговорима у Бриселу верујући у међународне институције. Пет година касније изиграно је наше поверење и није испуњено много тога са друге стране. Западне силе су глувонеме за наше проблеме на Косову, те мисле да ћемо пристати на све како би ушли у ЕУ. Они не знају да у српском народу "сутра" значи никад!

Прочитајте ОВДЕ зашто Дачић разуме реакцију Вулина.

Извор: Happy TV/Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић о узнемиравајућим вестима које стижу из Савета безбедности УН.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА