Најновије

КИМ НИЈЕ СЛАГАО: Новинари Русије, Кине, Британије и САД стигли у С. Кореју на уништавање нуклеарног полигона!

Мала група страних новинара стигла је у уторак у Северну Кореју како би пратили уништавање полигона за нуклеарне пробе ове земље, које би требало бити обављено касније ове седмице, преноси АП.

Северна Кореја (Фото: Синхуа)

Наводи се да у овој групи новинара нема осам представника медија из Јужне Кореје, чије учешће је првобитно планирано, али су ипак изостављени јер је Пјонгјанг прекинуо контакт на високом нивоу у Сеулу из протеста због вежбе јужнокорејске и америчке војске.

У групи новинара која је стигла чартер-летом из Пекинга налазе се медији из Велике Британије, Русије, Кине и САД.

Они ће боравити у хотелу у лучком граду Вонсан на истоку земље, пре путовања влаком на уништавање полигона лоцираног на североистоку.

Церемонија ће бити одржана једног од идућих дана, зависно од временских прилика, како је било најављено.

Агенција АП наводи да је Пјонгјанг дозволио ограничени приступ полигону како би јавно показао да испуњава обећање да ће обуставити подземне пробе и лансирања интерконтиненталних балистичких ракета, преноси Тањуг.

Подсећа се да је Северна Кореја једностано објавила овај мораториј уочи самита њеог лидера Ким Џонг Уна и председника САД-а Доналда Трампа, планираног за 12. јуна у Сингапуру.

Амерички председник спреман је одустати од јединственог самита са севернокорејским лидером, након што је Северна Кореја довела у питање најављени састанак, изјавио је синоћ амерички потпредседник Мајк Пенс.

Он је за амерички Фокс Њуз рекао да Северна Кореја не би требало да покушава да тражи концесије од САД-а за обећања која не намерава да одржи.

„Била би велика грешка када би Ким Џонг Ун мислио да може надиграти Доналда Трампа“, оценио је Пенс.

Агенција Реутерс пренела је да ће се Трамп у уторак састати с јужнокорејским председником Мун Џе Ином како би размотрили заједно да ли је Пјонгјанг озбиљан у вези са споразумом о денуклеаризацији.

Како се наводи, Мун је позван у Белу кућу како би помогао да се утврди заузима ли Ким тврђи став против денуклеаризације.

Уколико самит буде отказан или пропадне, то ће бити велики ударац за оно што Трампове присталице називају „највећим дипломатским постигнућем његовог председниковања“.

Прочитајте ОВДЕ какав то војни напад почиње на Русију из правца који Москва није предвидела а Путин групише војску.

Извор: Al Jazeera Balkans

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да ли ће се Северна Кореја одрећи нуклеарног програма и ракета Hwasong - North Korean ICBMs.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА