Најновије

Путин узвратио шамар Трампу

Руски парламент изгласао је закон који у руке председника Владимира Путина ставља апсолутну моћ да санкцијама удари било коју америчку компанију или појединца за ког сам процени да угрожавају интересе Руске Федерације. Акт подразумева оштар одговор Москве на економске казнене мере које је шеф Беле куће Доналд Трамп претходног месеца увео неколицини руских компанија и олигарсима блиским Кремљу, а којим ће Русија прво ударити САД заустављањем извоза у ту земљу неких од кључних производа за америчку привреду.

Путин и Трамп (Фото: РИА)

Према првој верзији руског закона, одговор на санкције из САД требало је да подразумева потпуну обуставу извоза руског титанијума у Америку, чиме би најпре била погођена компанија за производњу авиона боинг. Она, наиме, од укупних резерви увози чак 35 одсто тог материјала од руске компаније ВСМПО-АВИСМА. Такође, Кремљ је намеравао да обустави и извоз лекова, алкохола и дувана у Америку, али и да блокира куповину робе која из те земље стиже на руско тле.

Коначна верзија закона ипак не садржи такве конкретне мере, већ је одлучено да Путин вуче све конце када је у питању економски рат са Вашингтоном. Он тако сам може у сваком тренутку да одлучи да нешто не сме да се увезе у Русију или извезе из ње, а што је додатно разбеснело америчку администрацију јер то значи да она зависи "од самовоље једног човека". Ипак, медији, попут америчког Фајненшел тајмса, сматрају да Кремљ није имао довољно храбрости да удари на Америку одређенијим казнама, како не би нанео штету и сопственој економији.

- Забрана извоза руског титанијума у САД осакатило би локалне произвођаче, а проблем постоји и са лековима, на пример, јер многи медикаменти који у Америку стижу из Русије, та земља такође увози од других - наводи тај лист.

Међутим, из Москве обећавају како ће бити неумољиви према Америци.

- Закон који смо усвојили је одговор на акције Америке против Русије. Нисмо ми почели тај рат, зато сад свима треба да буде јасно да ниједна акција усмерена против наших грађана неће проћи некажњено - поручио је члан доњег дома руског парламента Андреј Исајев.

Аналитичари објашњавају да би руске мере заиста могле да буду неумољиве и да се спроводе и у индивидуалним случајевима, што Америку само може додатно да разбесни, међутим, истичу и да не постоји гаранција да ће Путин икада употребити своје ново право.

Подсетимо, западне санкције против Москве су уведене први пут 2014. када су САД и ЕУ оптужиле Москву да је силом припојила полуострво Крим од Украјине, иако је на њему организован референдум о том питању. Санкције су прошириване неколико пута, а у априлу се на новој америчкој листи "кажњеника" нашло још 14 руских компанија, 17 званичника и седам олигарха. Они су тако искључени из најважнијих светских трговинских токова, а међу најпознатијим именима су тајкуни Олег Дерипаска и Виктор Векселберг.

Успешно тестиране ракете-убице булава

Руска стратешка нуклеарна подморница класе Бореј "Јуриј Долгоруки" успешно је тестирала четири интерконтиненталне балистичке ракете булава. Реч је о новим пројектилима Руске Федерације који имају домет од 10.000 километара и могу да носе по 10 бојевих глава снаге 150 килотона.

Абрамович у рату с Британијом

Руски милијардер Роман Абрамович, ком Британија већ данима одбија да продужи боравишну визу због чега је принуђен да буде у Москви иако живи у Лондону, тврди да влада Уједињеног краљевства није наредила да се испита порекло његовог новца. Тиме је негирао натписе медија од претходних дана по којима је Лондон одлучио да се с Руском Федерацијом обрачунава преко њених најбогатијих грађана, иако су они ти који много улажу и у Британију. Довољно је подсетити да је Абрамович власник фудбалског клуба Челси.

Кијев планира напад на Донбас уочи мундијала у Русији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте Путинову војску од које се сви плаше

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА