Најновије

ПРОВОКАЦИЈЕ КОМАНДАНТА КФОР-а?! Нисмо реаговали на пребијање Срба на Косову, јер је то политичко питање!

Куочи истиче да НАТО подржава наставак дијалога између Београда и Приштине посредством ЕУ и да је то кључно за мир и безбедност у региону.

Салваторе Куочи (Фото: Јутјуб)

КФОР ће остати на КиМ колико год буде потребно и НАТО за сада не планира да смањи присуство међународних мировних снага на КиМ, каже командат КФОР-а генерал Салваторе Куочи.

Он, такође, напомиње да се КФОР не меша у политичка и правна питања, те да зато није реаговао поводом хапшења Марка Ђурића, као и да није укључен у истрагу око убиства Оливера Ивановића.

Куочи истиче да НАТО подржава наставак дијалога између Београда и Приштине посредством ЕУ и да је то кључно за мир и безбедност у региону.

- Рачунамо на све у региону да покажу умереност и да подрже сваки напор који води нормализацији безбедносне ситуације и не доводи до стварања тензија - рекао је командат КФОР-а у интервјуу за лист ''Јединство''.

Куочи је објаснио да КФОР није реаговао у случају хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и пребијања новинара и грађана Косовске Митровице од стране Албанаца јер се, како је истакао, КФОР не меша у политичка или правна питања.

- Хапшење Ђурића је извела Косовска полиција као прва инстанца безбедносног одговора, а КФОР није био позван да интервенише у својству треће инстанце безбедносног одговора - рекао је Куочи.

Он је назначио да КФОР делује у складу са својим тренутним мандатом који, каже, не укључује владавину права због чега никада није био укључен у истраге о убиству Оливера Ивановића. 

На питање како би КФОР реаговао уколико би специјалне јединице из Приштине покушале да заузму север КиМ и протерају српско становништво и ако би Србија одлучила да заштити своју територију и народ, Куочи је одбацио могућност да постоји било каква претња која угрожава територију или грађане Косова. 

- Кфор одржава блиске односе и честу размену информација са институцијама на Косову, у Србији, суседним земљама и међународним организацијама. Појавом било каквог знака упозорења на безбедносну ситуацију, спремни смо да применимо неопходне мере како би се Косово одржало безбедним - нагласио је командат КФОР-а.

Упитан да ли се војна мисија КФОР-а може оценити успешном ако се узме у обзир да су се од јуна 1999. на КиМ десила бројна убиства и киднаповања Срба, а убице нису пронађене, Куочи је рекао да спровођење закона није део мандата КФОР-а и да се мировна мисија односи на безбедно и сигурно окружење и стабилност у региону.

На подсећање да је недавно за приштински лист ''Зери'' изјавио да је свака агресија на Косово агресија на НАТО, Куочи је казао да су његове речи извучене из одговора на питање о могућим спољним претњама по Косово и нагласио да таквих претњи нема.

- Уколико се, пак појави нека претња, КФОР је ту. Ова изјава није била упућена никоме. КФОР је увек спреман да очува безбедност и сигурност и да спречи обновљена непријатељства у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН - навео је Куочи. 

На питање има ли будућност друштво у којем се 20 година након сукоба морају да чувају манастири и културни споменици, Куочи је одговорио да је данас манастир Високи Дечани једини објекат који обезбеђују припадници КФОР-а.

- Све остале објекте чувају или Косовска полиција или се уопште не обезбеђују. Чувари КФОР-а су уклоњени из манастира 2010. и од тада нису забележени никакви инциденти - казао је Куочи.

Говорећи о мисији КФОР-а на КиМ, он је навео да КФОР подржава развој и унапређење способности Косовских безбедносних снага и да пажљиво прати дебату о будућности КБС-а напомињући да се структура, мандат и мисија КСБ-а договарају кроз политичке одлуке локалних институција.

Како каже, у случају евентуалне трансформације КСБ-а, о промени присуства КФОРА-а биће донета политичка одлука на нивоу Северно-атлантског савета НАТО-а.

Прочитајте ОВДЕ ко је изјавио да Вучић сматра да има месијански задатак да Србију спасе од рата и поведе у вечни мир.

Извор: Espreso.rs/Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто се увећава војска КФОР-а на Косову.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА