Најновије

Ево зашто ће Европа и даље куповати руски гас

Руска гасна компанија "Гаспром" је потписала протокол о планираном гасоводу са турском владом и постигла споразум са турском фирмом "Ботас" да оконча арбитражни спор о условима добављања гасних залиха.

Гаспром (Фото: Ria)

Претходно је "Гаспром" постигао и договор са Европском комисијом којим је окончана антимонополска истрага против руске компаније. Све ово указује на то да ће се руски монопол у извозу гаса још више проширити и да ће Русија остати доминантни снабдевач горивом на Старом континенту.

Гаспром је постигао договор са антимонополским регулаторима ЕУ о реформи своје ценовне структуре, а, такође, се обавезао да ће престати да користи доминантну позицију на тржиштима земаља ЕУ како би задобио контролу над гасном инфраструктуром, саопштила је Европска комисија.

Према постигнутој нагодби, Гаспром је пристао на промену начина на који је до сада договарао цене гаса са земљама у централној и источној Европи, у настојању да створи конкурентније тржиште, пренео је "Политико".

Клијенти ће сада имати право да захтевају ревизију цена, уколико верују да Гаспрому плаћају више цене него западноевропским гасним чвориштима.

Гаспром је, такође, саопштио да неће тражити одштету од Бугарске за окончање пројекта Јужни ток, што је део антимонополске нагодбе са ЕК.

Свега неколико дана након ове нагодбе, из Гаспрома је саопштено и да је постигнут договор о изградњи копненог дела другог крака „Турског тока“. Руска компанија је нагласила да тај документ омогућава да се пређе на практичне кораке за изградњу гасовода до ЕУ.

Такозвани "Турски ток" ће бити дугачак 910 километара и један је од неколико великих подморских гасоводних пројеката који је Кремљ гурао протеклих година како би заобишао старе гасоводне мреже које су пролазиле кроз Украјину.

Пошто ће након договора са ЕУ, клијенти "Гаспрома" моћи да траже ревизију цена, то ће руски гас учинити још атрактивнијим од алтернатива, као што су скупо спровођење течног природног гаса помоћу бродова - танкера, пише "Блумберг".

Олакшавање тензија са Русијом ће отежати земљама са Блиског истока и Америци да добију свој комад колача од уносног европског енергетског тржишта. Јефтинији гас и флексибилнији услови ће такође отежати Европи да прошири број извора енергената и умањи ризик од тога да остане без велике количине гаса у случају да Русија "заврне славину".

- Гаспром зна да ће Европа увек представљати његово кључно тржиште. Ако руски гас постане јефтинији, амерички течни природни гас ће бити мање компетитиван уколико САД не буду могле да смање своју цену - рекао је Симоне Таљапјетра, аналитичар из "Бруегел истраживачке групе" из Брисела.

Европа се ослања на Русију за око трећину свог гаса, а испоруке "Гаспрома" на континент су достигле рекорд прошле године и очекује се да ће расти. Током протеклих недеља, како се време загрева и потражња за грејањем смањује, компанија која наставља да шаље залихе по стопама које су типичније за оштру зиму.

Док споразум ЕУ са Русијом омогућава источним државама чланицама да постигну правичне цене, истовремено повећава политичку премију, коју ће морати оне да плате за добијање гаса из иностранства. Алтернативе укључују течни природни гас испоручен са места као што су Алжир и Катар. Такође, споразум може да изврши притисак на САД, које покушавају да стекне основу за сопствени извоз течног природног гаса на европском тржишту.

Доналд Трамп и његови званичници промовишу снабдевање из САД као начин осигурања енергетске безбедности против Русије. Те сугестије су имале топао пријем у Пољској и Литванији, где су власти осетиле већу претњу од Русије. А инциденти везани за Русију, као што су мешање у изборе и тровање бившег шпијуна у Лондону, постављају питања сигурности на чело дебате.

На састанку у Копенхагену, амерички изасланик позвао је Европу да пажљиво размотри на кога се ослања по питању гаса и позвао је Европу да узима више течног природног гаса и откаже гасовод Северни ток 2 којим би Русија могла да снабдева Немачку, избегавајући пут кроз Украјину.

- Колико кошта слобода? То је важан концепт. Говоримо о енергетској безбедности, а не толико о економији овде - рекао је Европу Ден Бруијет, заменик америчког министра за енергетику пред новинарима у Копенхагену.

Међутим, течни природни гас остаје скупа алтернатива.

- У будућности ћемо наставити да купујемо доста руског гаса, само зато што су све алтернативе скупље. Економија је важна - рекао је Таљапјетра.

Прочитајте ОВДЕ како криза у Италији убија европке берзе?

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић - Очекујемо да ћемо руски гас добијати из Турског тока.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА