Најновије

НИСАМ ЦВЕТКОВИЋ И ПОНОСИМ СЕ ТИМЕ: Брнабић посланицима: Што вас толико жуља моја моћ?

Посланици Скупштине Србије наставили су данас расправу о предлогу премијерке Ане Брнабић да досадашњи градоначелник Београда Синиша Мали буде изабран за министра финансија.

Ана Брнабић (фото: Синхуа)

Расправа је почела у понедељак и настављена је данас у 10 часова. Брнабић и Мали су у парламент стигли око 11 сати, а очекује се да ће да ће током дана бити и гласање за премијеркин предлог, а вероватно и полагање заклетве. На почетку седнице, посланици су постављали питања представницима власти.

Мали ће у Влади Србије наследити Душана Вујовића, који је недавно због "приватних и личних" разлога поднео оставку на министарску функцију.

Подршку Малом најавили су посланици владајуће коалиције коју чине Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Јединствена Србија и Савез војвођанских Мађара.

Са друге стране представници опозиције рекли су да неће подржати предлог Ане Брнабић указујући на афере које му се приписују.

Наиме, Малом се на терет ставља да док је радио у приватном сектору водио оф-шор фирме које нису плаћале порез држави Србији, затим поседовање 24 стана у Бугарској, набавка новогодишње јелке у Београду за 83.000 евра, као и докторат, за који је део стручне јавности сматра да је плагијат.

Посланица ДС Александра Јерков рекла је да демократе неће подржати избор Малог за министра финансија.

- Јуче сте нам пуно пута рекли да је Мали био одличан градоначелник, да пре њега у Београду ништа није постојало, па ако је све тако било добро, зашто није остао да води Београд, зашто није чак био ни први на листи за одборника?. Кажете да су грађани рекли шта мисле о њему, а ја из тога закључујем да је СНС све учинила да оно то не кажу, јер се ради о човеку за кога се, мислим, везује највише афера - рекла је Јерков, и навела да "онај ко сутра буде био министар финансија, биће лични благајник Александра Вучића".

Њој је одговорио посланик СНС Владимир Ђукановић, који је казао да је су посланици данас чули "невероватну ствар, да је брат председника Републике Александра Вучића изабрао министра финансија".

У расправу се укључила и премијерка Ана Брнабић, која је упитала зашто некога "жуља" њена политичка моћ.

- С обризом на то колико мало политичке моћи имам, зашто се нервирате око тога? И данас причате о томе колико малу политичку моћ имам, не знам ни како је то тема ни зашто вас то толико жуља? - упитала је она.

Навела је и да ДС показује невероватно политичко лицемерје јер "Цветковић (Мирко) није био члан ДС, али је то било фантастично, феноменално, и доказ да нема парторкатије".

- Али, када сам ја премијерка, а нисам чланица странке, то је најстрашнија могућа ствар. То је пар екселанс политичко лицемерје, али ви сте изабрали да тако водите политику - рекла је премијерка.

Такође, она је навела да не може да се пореди са некадашњим премијером Мирком Цветковићем, и да се тиме поноси.

- Да ли ја могу да се поредим са Цветковућем, наравно да не. Ту се слажемо. Ја радим, а наше седнице су у згради владе, а нису телефонске. Не могу да се поредим са Цветковићем и тиме се поносим - закључила је Брнабић.

Она је поручила посланици ДС Александри Јерков да подржава њену интенцију да цитира и да се позива на председника Републике.

- Молим вас, наставите тако - рекла је Брнабић.

Она је још казала и да је јуче цео дан слушала о приватизацијама које је Мали водио, због чега је тражила списак тих фирми, и видела да све оне и данас раде.

- Ништа што сам навела вам не смета, али вам смета докторат најбољег студента у генерацији, најбољег ђака у школи, који је добио награду за дипломски, који је био амерички стипендиста... - рекла је премијерка.

Брнабић и Цветковић

На то је Јерков одговорила да Ана Брнабић не може да се пореди са Мирком Цветковићем.

- Не сећам се да је Тадић говорио како Цветковића нико неће, али да ће он бити премијер зато што Тадић тако хоће. То је вама Вучић изрекао. Нико није рекао да ће Цветковић бити технички премијер, а неко други политички, што је са вама био случај. Не можете поредити своју позицију, и не смета ми због вас лично, али ми смета због владе Србије, смета ми када премијер изјави да је технократа - рекла је Јерков.

Она је навела и да је премијерка изабрана на ту позицију само зато што је то желео председник Србије Александар Вучић који је, како је навела, и сам својевремено изјавио да "њу неће ни посланици, ни странка".

У одбрану Брнабићеве стала је посланица СНС Александра Томић, која јој је поручила да не треба да се "пореди са премијером који је на свакој седници владе прегласаван".

Премијерка Брнабић се осврнула и на критике посланика опозиције који си и јуче и данас скретали пажњу на афере које се везују за градоначелника Београда.

- Ваш постулат је да је Мали крив док се не докаже да је невин. Ваљда је основни постулат модерног демократског друштва да је свако невин док се не докаже да је крив - упитала је Брнабић.

На то је одговорила посланица ДС Маја Виденовић, која је рекла да постоји разлика између претпоставке невиности и елементаних критеријума достојности.

- Претпостављам да можете да схватите ту разлику - поручила је она премијерки.

Зашто Мали?

Образлажући шта све Малог кандидује на то место, премијерка је рекла да је он "тимски играч, не плаши се тешког рада и не одустаје због измишљених афера".

- Синиша Мали је показао да је тимски играч, не плаши се тешког рада и не одустаје због измишљених афера. Због његових успеха и знања верујем да је најбољи кандидат за новог министра у влади и због тога молим посланике да ми у томе дају подршку - рекла је између осталог премијерка Брнабић у Скупштини Србије.

Она је поручила да ће Синиша Мали као будући министар финансија имати два изазова - да задржи финансијску дисциплину и убрза раст БДП-а.

Посланици СНС су најавили подршку Малом, наводећи да је успешно водио град, да је препловио дуг града, као и да је током његовог мандата смањена незапосленост, уз смањење дефицита.

Малог очекује врућа фотеља

Економски експерти процењују да новог министра финансија очекује врућа фотеља и поручују да ће Синиша Мали, ако добије мандат од посланика, морати да прође између "Сциле и Харибде" како би се сачувала фискална равнотежа и довршиле реформе, али и процес реструктурирања јавног сектора и државних предузећа.

- У питању је "ход на две ноге" - одржавање макроекономске равнотеже са једне стране и реструктурирање привреде са друге стане из угла финансијске перспективе - рекао је Тањугу економиста Драган Ђуричин из Савеза економиста Србије.

Према његовим речима, најтежи проблем биће реструктурирање јавног сектора и предузећа, али и приватизација или терминација предузећа у влаништву државе која немају добре економске перформансе и представљају оптерећење за буџет.

Ђуричин наводи да будућег министра финансија чека пуно посла, али да са јасном визијом развоја и агилношћу то може да се оствари у наредном периоду.

Економиста Иван Николић из Економског института рекао је Танјугу да новог министра финансија чекују "вруће теме и велика одговорност", али да то сигурно није нешто са чим се будући министар није већ суочавао у прошлости.

"Мислим да ће посао будућег министра бити усмерен ка много ефикаснијој утилизацији државне имовине. Министарство финансија у име државе управља државном имовином и то мора да се ради на ефикаснији начин. Мораће ефикасније да се управља државним инвестицијама, капитални издаци расту што је добро, али ми се чини да њихова ефикасност није довољна како би у догледној будућности обезбедили Србији одрживе високе стопе раста", истакао је Николић.

Од студента генерације до Вучићевог саветника

У биографији одлазећег градоначелника Београда пише да је успео да "покрене значајне инвестиције у главном граду и да обезбеди рекордно ниску незапосленост", која је, како се даље наводи, на историјском минимуму.

Подсећа се да је Мали био специјални саветник за привреду и финансије тадашњег премијера Александра Вучића, као и да је раније био финансијски саветник у приватном сектору, као и консултант једне ревизорске куће у Прагу. Такође, пише и да је био помоћник министра за приватизацију (2001), а касније и директор Центра за тендерску приватизацију у Агенцији за приватизацију.

Наводи се и да је студирао и дипломирао на Економском факултету у Београду, да је током основних студија добио награду за "најбољег студента генерације, да би након студија добио награду за најбољи дипломски рад". Додаје се и да је као Рон Браун Стипендиста магистрирао на Вашингтон универзитету у Сент Луису, као и да је био асистент на пет предмета из области пословних финансија.

Прочитајте ОВДЕ којом је то новим изјавом Брнабићева надмашила Вучића?
 
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како ћемо живети у 2018. години? Чему могу да се надају радници, запослени у јавном сектору, пензионери? Шта је Влада обећала, а шта испунила? Како премијерка одговара на оцене да је фигура у сенци председника чију вољу и политику спроводи?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА