Најновије

ПРОВОКАЦИЈЕ НЕ ЈЕЊАВАЈУ: Полиција забранила Албанцима да у Србију унесу заставе и слику са симболима ОВК! (ФОТО)

Провокације са Косова не јењавају. Заменик премијера Косова Енвер Хоџај рекао је данас да је срамно што полиција Србије не дозвољава да се у Србију унесу слике на којима су заставе Косова и Албаније, и друге које треба да буду део традиционалног фестивала "Мирдита, добар дан", који треба да се одржи у Београду.  

Протест поводом фестивала Мирдита у Београду (Фото: Јутјуб)

Сам фестивал изазвао је буру у српској јавости, јер су се против његовог одржавања побунили СРС, Двери и ДСС најављујући контрапротесте.

Иначе, како преноси Инсајдер косовски уметници који треба да учествују на скупу "Мирдита, добар дан" су заустављени на административном прелазу и одузете су им три слике.

Након тога, уз полицијску пратњу, уметници су кренули ка Београду, потврдио је Марко Милосављевић из Иницијативе младих за људска права, која је организатор овог фестивала.

Ново заоштравање донело је управо Хоџајев твит у коме је он замера спрској полицији због забране за уношење слика на којима се уз заставе Косова и Албаније налази и једна "уметничка слика на којој је натпис ОВК".

Хоџај је на Твитеру затражио од Владе Србије да обустави злостављање грађана Косова и најавио мере реципроцитета.

- Срамне слике на граници са Србијом где тамошње власти малтретирају косовске уметнике који путују за Београд. Позивамо власти у Србији да обуставе злостављање грађана иначе ће уследити мере реципроцитета. Како можемо да говоримо о нормализацији (односа) када Србија блокира уметнике да учествују на изложбама - написао је Хоџај на твитеру.

Тачи: Овакво понашање српских власти...

И председник Косова Хашим Тачи је на Фејсбуку написао да са забринутошћу прати догађаје на граници.

"Уметност, култура и спорт не би требало да буду забрањени из политичких разлога, нарочито када се залажу за мир и помирење. Осим тога, такво понашање српских власти је у супротности с духом сарадње које градимо у региону и противно је напорима да се нормализују односи између европских земаља у региону", написао је Тачи.

Он је подсетио на јасну поруку са Самита ЕУ и земаља Западног Балкана у Софији да источноевропске земље имају европску будућност, али уз услов изградње и нормализације добросуседских односа.

Фестивал "Мирдита, добар дан"

Фестивалу "Мирдита, добар дан", има за циљ представљање савремене културну сцену Приштине у Београду.

Почиње вечерас пројекцијом филма "Брак" (Мартеса) у београдском Центру за културну деконтаминацију. Овогодишње пето издање фестивала инспирисано је Бекимом Фехмијуом албанским, косовским, београдским, југословенским и светским глумцем, који је симбол заједничке прошлости.

Међутим, сам фестивал изазвао је праву буру, а у томе предњачи Српска радикална странка, чију су чланови јавно претили организаторима, али и позивали на насиље и протест. Упркос томе што им је МУП забранио окупљање, радикали су најавили да не дустају од тога. Поред њих, негодовали су и омладина Двери и ДСС, који су јуче организовали мирни перформанс "Мирдита, лаку ноћ".

Прочитајте ОВДЕ шта каже руски амбасадор о подели Косова.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протесни перформанс десничарских партија због фестивала 'Мирдита'.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА