Најновије

АКО СУКОБ ПЛАНЕ БИЋЕ ГОРЕ НЕГО У СИРИЈИ: САД одговориле на кинеско звецкање оружјем у овом региону! (ВИДЕО)

Бела кућа је јуче упозорила Пекинг да ће бити последица за њену растућу милитаризацију у Јужном кинеском мору, након извештаја да су размештени пројектили на три локације у овом спорном региону.

Америчка војска (Фото: Синхуа)

Амерички обавештајци су проценили да постоји висока могућност да је кинеска армија разместила противбродске и противавионске пројектиле на три вештачка острва током недавних војних вежби у Јужном кинеском мору.

Неименовани званичник америчког Министарства одбране изјавио је, међутим, да није јасно да ли су пројектили остали на тим острвима и након маневара у априлу. Ово би био прво пријављено размештање кинеских пројектила на Острвима Спретли, групи острваца и гребена које је Пекинг полако претворио у милитаризоване, вештачке станице како би појачао своје претензије.

Како је пренео CNBC, кинеска армија је поставила своје оружане системе на атолима Суби, Фајери Крос и Мисчиф, источно од Филипина. Кинески противбродски пројектили “YЈ-12Б” у стању су да погоде бродове удаљене 295 наутичких миља од вештачких острва.

Пекинг је претходно 2016. објавио да је већ разместио слично оружје на острво Вуди у архипелагу Парацел, на северозападној ивици Јужног кинеског мора.

Портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг изјавила је да је Кина умешана у мирољубиву изградњу на острвима, која укључује “размештање неопходних националних одбрамбених постројења”.

"Ово размештање нема никога на мети. Свако ко нема инвазивне намере неће имати ни разлога да брине због тога", рекла је она, додајући да Кина има “неоспорив суверенитет” над спорним острвима.

Јужно кинеско море једно је од најоспораванијих региона у свету, а претензије на ову територију – међу осталима – полажу Кина, Филипини и Вијетнам. Кинеска милитаризација је узбунила и друге земље у регион и широм света. И Сједињене Државе су истакле своју забринутост.

"Веома смо свесни кинеске милитаризације у Јужном кинеском мору. Биће краткорочних и дугорочних последица", најавила је јуче портпаролка Беле куће Сара Сандерс, додајући да ће медији бити обавештени о свему.

Француски председник Емануел Макрон је рекао да је његова земља забринута због тога што се Кина не понаша у складу за својим обећањем.

"Кинеско вођство је јавно обећало да неће тежити милитаризацији на спорним острвима Спретли", истакао је Макрон, додајући да је важно да не постоји “ничија хегемонија” у том региону.

Огласила се и министарка спољних послова Аустралије, Џули Бишоп.

"Ако су медијски наводи тачни, то је разлог за забринутост", истакла је она.

Истраживач Колин Кох, из Школе међународних студија С. Раџаратнам, рекао је да стална кинеска војна надоградња на острвима долази до тачке без повратка.

"Нема шансе да преокренемо све те текуће активности, то зависти од Кине. Она ће одлучити да ли ће разместити те системе или их повући", закључио је Кох.

CNN указује да је размештање пројектила само последњи пример како Пекинг стеже своју шаку над Јужним кинеским морем протеклих година, док се пажња света фокусира на Корејско полуострво.

Кинески председник Си Ђинпинг је 2015, током састанка у Белој кући са тадашњим америчким председником Бараком Обамом, рекао да Кина нема намеру да поставља своју милитаризацију у Јужном кинеском мору.

САД, НАТО и Европска унија својом војном подршком директно подстичу крајње агресивне планове Албанаца, појачавају напетост на Балкану и стварају опасност од распиривања новог сукоба, изјавио је заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије Сергеј Железњак. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир/CNN

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кинеска војска

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА