Најновије

СКАНДАЛОЗНО: Светска банка тврди да је православље криво што су Срби сиромашни!?

Срби су заостали и економски неразвијени зато што су православци, тврди се у најновијој скандалозној анализи "експерата" Светске банке.

Православни верници (Фото: Јутјуб)

Како стоји у овом истраживању, православни народи су осуђени на сиромаштво јер је њихова религија "старомодна, не прихвата нове идеје и ослања се на мистику уместо на разум", за разлику од католика и протестаната, који су напредни и рационални.

Аутори истраживања, бугарски економисти Симеон Ђанков и Елена Николова, тврде чак да је православље, у економском смислу, погубније и од комунизма, јер подразумева понизност и послушност. Наши стручњаци, са друге стране, сматрају да је ово истраживање, поред тога што је неистинито и пристрасно, најобичнија јефтина западњачка пропаганда.

Ова "дубокоумна" анализа Светске банке, мешајући бабе и жабе, довела је у директну везу религију и економију. У економском смислу, православље је за источноевропске народе било погубније чак и од комунизма 

Анализа Светске банке

- Постоје огромне разлике између католичких и протестантских народа и оних православних, попут Руса, Срба или Бугара. Западне религије се заснивају на рационалном и практичном, док се православље ослања на мистику, а не на разум. Због тога је логично да су католици и протестанти економски напреднији, али и срећнији од православаца - кажу аутори у уводу, а онда износе скандалозне тезе о православљу:
- У питању је старомодна религија, православци тешко прихватају нове идеје, ретко преузимају ризик, склони су понизности и слепој послушности. Због тога се људи те вере лоше уклапају у велике компаније. У економском смислу, православље је за источноевропске народе било погубније чак и од комунизма - додају ови "експерти", иначе и сами православци по пореклу.

Са друге стране, домаћи економисти и верски аналитичари кажу да се овде не ради ни о каквој "анализи", већ о најобичнијој јефтиној западњачкој пропаганди, која је уз то и потпуно нетачна. Публициста и верски аналитичар Владимир Димитријевић оштро је искритиковао ово истраживање Светске банке и напоменуо да је богатство које данас има римокатолички и протестантски Запад стечено ратовима, злочинима и пљачком, а не "вредним радом и разумом".

Настали на пљачки 

- Господа су заборавила да кажу да је богатство римокатоличког и протестантског Запада настало на злочинима. Сетимо се истребљења домородаца у Северној и Јужној Америци или Абориџина у Аустралији, које су, као дивље животиње, ловили све до средине двадесетих година прошлог века, па су им отели територије богате рудом. Шта су Енглези радили у Индији, а Французи у Индонезији? Аушвиц, Јасеновац и Хирошима тековине су тог узвишеног западњачког духа - истиче Димитријевић и додаје:

- Православно схватање економије није пљачкашко-капиталистичко, него човечно-хришћанско, о чему је говорио Владика Николај у делу "Средњи систем". Човек не треба да служи економији, него економија човеку. То је пут православних. Код нас су богаташи, осим оних добра срца, увек били презрени, за разлику од Запада, где им се клањају као да су богови - поентирао је Димитријевић.

Лоша порука

Са њим је сагласан и верски аналитичар Зоран Чворовић, који тврди да је ово истраживање само још једна малициозна пропаганда Запада која је усмерена против православља.

- Реч је о старој стратегији католичког и протестантског Запада, ком је православна цивилизација одувек била смртни непријатељ. Само што су сада пале маске, па јавно објављују оваква срамотна истраживања која имају за циљ само да оцрне православље и људима пошаљу погрешну поруку да би били много успешнији и богатији само да су друге вере - јасан је Чворовић.

Арсић: Ово су неозбиљне анализе!

Професор на Економском факултету у Београду Милојко Арсић рекао је да ово истраживање не треба узимати за озбиљно јер приликом анализе није обраћена пажња на чињеницу да су управо православне земље вековима биле под турском окупацијом, што је изузетно негативно утицало на економски развој.
- После 500 година под турском окупацијом и борбе за слободу у Србији нисте имали ниједну читаву кућу. Уз то је већина људи била без школе, јер су гледали само да некако преживе. За све то време Запад се мирно развијао хиљаду година - објашњава Арсић.

Прочитајте ОВДЕ зашто Етихад напушта Ер Србију.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Монах Арсеније: У цркви нису анђели. Православље је врховна слобода.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА