Најновије

СУПЕРПУШКА СТИГЛА У СРБИЈУ: Војска добила моћно оружје које погађа у мету брже од звука!

Суперпушка најмоћнијих војних јединица широм света СКАР-Л, тешка свега три и по килограма, на коју се може уградити бацач граната, стигла је у Србију.

Српска војска (Фото: Мин. одбране)

Војска је набавила укупно 740 тих јуришних пушака белгијске производње и тако завршила пројекат "1.500 - српски војник 21. века".

Реч је о наоружању које производи чувена белгијска фабрика "FN Herštal", а користе га специјалне јединице САД, Велике Британије, Немачке, Француске и других земаља. Ова пушка има стандардни НАТО пушчани метак 5,56 мм, као и преклопни и по дужини прилагодљиви кундак. На њу је могуће уградити различите дневне, ноћне и ласерске нишане, батеријску лампу и потцевни бацач граната, што знатно повећава њену ватрену моћ. Сама пушка без оквира са муницијом тешка је свега три и по килограма, а има брзину којом метак за свега 0,3 секунде прелази чак 304,8 метара.

То практично значи да би метак пре погодио човека него што би он сам и чуо хитац. Занимљиво да пушка има само осам делова: оквир, окидач заједно са дршком и механизмом окидања, кундак, опругу, сигурносну матицу, механизам пушке који омогућава паљбу, тело пушке и цев.

Ово оружје стигло је у Србију по налогу Генералштаба Војске Србије, и то после више од годину дана чекања најпре због чак три штрајка синдиката радника у "FN Herštalu", а онда и после проблема с издавањем извозне дозволе између владе Валоније и централне владе Белгије.

Промоција суперпушке требало би да буде одржана на Видовдан када ће Војска Србије у потпуности представити завршени пројекат "1.500 - српски војник 21. века". - Кроз тај пројекат, за 1.500 војника специјалне бригаде и дела војно-полицијских и извиђачких јединица набављено је 26 различитих група наоружања: најсавременијих пушака, пиштоља, нишанских система, ронилачке, пењачке, падобранске опреме и више стотина термовизијских и оптоелектронских система, којима је удесетостручена способност војске да ноћу уочава циљеве на одређеним координатама - рекао је Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране.

Упоредо са овим пројектом Србија ради и на опремању осталих пешадијских јединица сличним оружјем домаће производње у оквиру пројекта "1.500 плус".

- Ту су модуларна "Заставина" пушка "м-17", која користи нови револуционарни метак 6,5 мм, нови Телеоптикови нишани, нове снајперске пушке и возила, као и роботизоване платформе "мали милош", "лазар" и наша, домаћа оптоизвиђачка и електронска опрема - истакао је Милорадовић.

Радић: Савремено решење

Војни аналитичар Александар Радић сматра да је набавка белгијске суперпушке логичан след занављања наоружања. - Реч је о савременом решењу и солидном оружју које ће представљати замену за јуришне пушке немачке производње “хеклер и кох”, које је војска до сада користила - каже Радић.

Прочитајте ОВДЕ на ком се месту, по војној моћи налази Србија, на недавно објављеном рејтингу 136 земаља.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упознајте се са одликама Скар Л и како се котира у односу на сличне моделе.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА