Најновије

ДАЧИЋ: За Србију важна подршка Русије због Косова

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је за Србију битно да има подршку Русије и Кине, као сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација, јер се на тај начин искључује могућност да се Србији "иза леђа" изгласа чланство Косова у УН.

Дачић (Фото: mfa.gov.rs)

Он је нагласио да УН на неки начин верификују да ли нека држава има међународно- првани статус или нема, те да је битна подршка Русије и Кине као сталних чланица Савета безбедности.

"Тиме се блокирана могућност да се иза леђа Србије изгласа чланство Косова у УН. То даје много већу сигурност Србији и даје јачину у свим преговорима у дијалогу са Приштином", рекао је Дачић за ТВ Прва.

Он је истакао да Србија жели компромис и договор, али да неће прихватити наметање једностраних решења.

"Приштина и њени западни заштитници мисле да је ствар већ решена и да једино што Србија треба да уради је да призна независност Косова. Са оваквим ставом Русије наша позиција је много јача и незаобилазна", рекао је Дачић коментаришући посету председника Србије Москви.

Он је додао да је важно да Русија не мења своју позицију и да има активну улогу што се тиче заштите територијалног интегритета Србије - Косова.

Говорећи о посети Индији, Непалу и Шри Ланки он је нагласио да су то пријатељске земље и да то пријатељство сеже јиш из периода ТИта и покрета Несврстаних.

"Најважнија порука ових посета је да имамо три чврста гласа у УН за интересе Србије. То значи и унапређење економске сарадње", поручио је Дачић.

Како је изгледала Парада победе у Москви погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Изјава министра Дачића након званиче посете Шри Ланки

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА