Најновије

ВУЧИЋ: Русија ће пратити разговоре о КиМ и правовремено реаговати (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић истакао је после разговора са председником Русије Владимиром Путином у Москви да ће Русија недвосмислено и јасно изнети своје ставове по питању Косова и Метохије.

Вучић са Путином (Фото: РИА)

"Без Русије, без сагласности Москве је немогуће, што је веома важно и што сам рекао Путину, да се добије било какво решење", рекао је Вучић након састанка са председником Русије. Додао је да ће Русија у том смислу веома пратити садржаје наших разговора и свега што се збива и правовремено реаговати и на одређен начин који не значи директне преговоре, јер их, каже Вучић, водимо под окриљем ЕУ

"Али на веома активан и суштински начин учествоваће у праћењу комплетног процеса и односа Београда и Приштине. Посебно утицаја међународног фактора на то питање", објаснио је Вучић у изјави новинарима српских медија који су пратили његову посету Москви.

Рекао је да је са Путином имао веома дуг, отворен и искрен разговор. "Председник Русије је имао стрпљења да саслуша све оно што сам имао потребу да кажем, објасним и изнесем као ставове Србије о нашем кључном проблему, а то је КиМ. Чини ми се да никада дуже нисмо разговарали о односима Београда и Приштине и односима унутар међународне заједнице. Наши ставови се у многоме поклапају", констатовао је председник.

Изразио је захвалност Руској Федерацији и председнику лично за подршку коју је пружао Србији и указао на то шта је то што ће се догађати у наредном периоду.

"Поновио сам неколико пута да је Србија спремна на компромис са косовским Албанцима, али да није и никада неће бити спремна да прихвати сопствено унижавање и подоштавање, потпуно рушење међународног права. Ми овде нисмо иступали на начин да било коме претимо. Замолили смо Путина да нам као једна од најважнијих и најмоћнијих светсих сила у УН и другим организацијама помогне по питању решавања косовско-метохијског проблема", рекао је Вучић.

Казао је да знамо да је компромис оно што желимо, али је изразио и своју личну скепсу уз наду да ћемо завршити ствари, зато што Албанци на суштинске компромисе нису спремни, а да су још мање спремни они који су учествовали у противправном пружању подршке такозваној независности Косова.

"Мислим да смо се у томе добро разумели са председником Путином", рекао је Вучић.

Економија и војнотехничка сарадња међу темама

Председник је новинарима пренео и да је с руским председником разговарао и о другим значајним темама и то у дугом, како је рекао, једном од најдужих разговора, које имао до сада с Путином. Теме су биле енергетика, војнотехничка сарадња, економска размена, послови које Руска железница има на изградњи и реконструкцији наших пруга, диспечерског центра.

"Буквално смо све теме додирнули, до тога да сви заједнички треба да учествујемо у заштити вредности које почивају на антифашизму, на свему што смо успели побеђујући у два светска рата. Да то не буде стављено под тепих и заборављено, већ да обнављамо фасцинантне резултате храбре и часне борбе наша два народа против највеће пошасти и зла 20. века", навео је Вучић.

Најавио је да ће заједно са изралеским премијером Бенјамином Нетанјахуом бити једини Путинов гост на Паради победе, као и да ће учествовати на манифестацији "Бесмртни пук".

"То показује колика је наша блискост не само у прошлости већ и сарадњи у будућности", констатовао је председник Србије.

Вучић је рекао да је велика част за Србију што ће њен председник присуствовати Војној паради која се у Москви традиционално одржава поводом Дана победе у Другом светском рату. Одговарајући на питање извештача РТС-а да ли је током разговора договорено нешто конкретно о војно-техничкој сарадњи, председник је рекао да се разговори о тој теми настављају и данас у Москви, те да не може ништа више и детаљније да каже, јер, додао је, много тога зависи и од наших могућности.

Вучић је истакао да ће српска војска бити снажнија, а наша земља сигурнија кад набавимо ново наоружање од Русије, али нама то не треба ни за какве сукобе већ да можемо да их спречимо. Председник Србије ће сутра са својим руским колегом, после Параде победе, положити венац на споменик Незнаном јунаку, а потом и цвет на спомен-плоче градова хероја. Такође председник Србије присуствоваће и пријему у Великом кремљанском дворцу.

Путин долази у Србију до краја године

Председники Србије рекао је да је Владимир Путин прихватио његов позив и да ће доћи у посету Србији пре краја године. "Упутио сам позив председнику Путину и могу са задовољством да кажем да председник Путин стиже у Србију и доћи ће пре краја године", рекао је Вучић. Додао је да ће накнадно бити договорен датум посете.

"Ми ћемо му тада показати много тога што смо успели у међувремену да урадимо. И наше економске резултате, али ћемо му показати и напреднију, озбиљнију и снажнију армију, него што је била када је последњи пут био у нашој земљи", рекао је Вучић.

Војска Србије добила моћно оружје које погађа у мету брже од звука! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА