Најновије

ЏИН: Кинези цео један континент трансформишу у нову светску фабрику! Запад: Не падајте олако на њихове милијарде

Након деценију дугог прилива новца из Кина у Африку, током које су изграђени бројни путеви, пруге, луке, аеродроми и електране, "црни континент" би могао да постане нова светска фабрика.

Ли Кецијанг, кинески премијер (Фото: Јутјуб)

Кинеске инвестиције у Африку створиле су услове да континент постане потенцијални глобални полигон за производњу, навела је у својој књизи Ирен Јуан Сун под насловом "Следећа фабрика света". Сун је ученица Харварда и једна од кључних људи "Мекинзи енд компанија" који ради на кинеским економским улагањима у Африци.

У својој књизи открива како Пекинг примењује исте принципе које су Кини помогли да постане фабрика за цео свет током последњих деценија. Кина је постала главни трговински партнер афричких земаља 2009. године, а још 2000. је размена била на само 10 милијарди долара годишње, док је 2014. износила 220 милијарди, пише портал "РСМД".

Прошле године Кина је у Африци издала кредите од 100 милијарди долара, у државама попут Египта, Нигерије, Алжира, Јужноафричке републике, Етиопије, Конга, Замбије, Анголе, Марока, Нигера, Камеруна, Чада и других. Кинески инвестициони фонд је за 10 година уложио око 3,2 милијарде долара у 91 пројекат у 36 земаља Африке.

Према подацима из 2017. године, афричке земље годишње произведу 11.000 камиона, 300.000 клима уређаја, 540.000 фрижидера, 390.000 телевизора и 1,6 милиона тона цемента, у програмима које финансира Кина.

Кина је последње деценије уложила новац у изградњу преко 100 индустријских зона, од којих су многе већ у погону. Пекинг стоји иза 5.756 километара пруга, 4.335 километара путева, девет лука, 14 аеродрома, 34 електрана, 10 већих и 1.000 мањих хидроцентрала. Кинески пројекти иградње пруга нарочито се истичу као они који би могли да окрену игру у прилог Пекинга.

Иако западни званичници упозоравају афричке лидере да не прихватају олако кинеске инвестиције, они са истока наводе да су оне прави поклон. Инвестиције Пекинга скоро су се приближиле америчким које износе око 75 милијарди, у секторима образовања, културе и здравства.

Кинески медији често наводе Африку као блиског сарадника Кине с којим дели будућност.

- Сарадња је између два брата. Без обзира каква је међународна ситуација или како се развија светска економија, нема слабљења у кинеској помоћи Африци - навео је недавно кинески државни лист "Пиплс дејли".

Прочитајте ОВДЕ какав је то трговински рат почео.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кина и Србија праве ракете домета 280км! 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА