Најновије

Премијера филма "Рат снајпериста" у Њујорку

Премијера документарног филма о Србину, мајору Дејану Берићу који се бори у редовима Војске Доњецке Народне Републике, одржаће се данас у Њујорку.

Снајпериста Дејан Берић (фото: © Личный архив Ольги Шектер)

Филм "Рат снајпериста" америчке редитељке руског порекла Олге Шехтер биће приказан на осмом филмском фестивалу "Тхе Лоwер Еаст Сиде Филм Фестивал" који се одржава на Менхетну од 7. до 13. јуна.

Филм о моралности рата

Како је рекла у интервјуу за Тасс Олга Шехтер, док је радила на филму, она је путовала неколико пута у Донбас и много времена провела на првој линији са својим херојем, Србином Дејаном Берићем - Декијем.

"Покушала сам да уђем у сложену личност особе која сваки дан хода по ивици ножа, да одговорим на питање - ко је заправо Деки - жртва околности, војник или убица. Али чула сам од њега изреку да између војника и убице постоји врло танка линија и да ју је важно не прећи. Као резултат тога, цео филм, као редитељ сам покушала да разумем да ли Деки успева да балансира на ивици и да не пређе преко ње, те сам покушала да одговорим на питање - зашто се неки могу сматрати правичним, а други као нападачи, иако обе стране убијају.", каже Олга.

"Филм сам првенствено урадила за америчку публику и мислим да сам успела пронаћи равнотежу, остати на самој ивици и видети све очима камере", рекла је она.

"Желела сам да направим филмски портрет, филм о једној особи, али у исто време да покушам да откријем тему моралности рата."

Интервју са Дејаном Берићем читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА