Најновије

ГРЧКИ МЕДИЈИ: Решено скопско питање, Заев и Ципрас се договорили, ово је ново име Македоније

Грчки медији тврде да је Заев тај који је изабрао да ново име бивше југословенске републике.

Ципрас и Заев (Фото: Јутјуб)

Република Северна Македонија је ново име бивше југословенске републике око којег су се сложили премијери Алексис Ципрас и Зоран Заев, а споразум ће бити озваничен овог викенда, највероватније у суботу, у Преспи, тврде грчки медији.

"Договор би могао бити објављен данас", рекао је неименовани званичник владе.

Ципрас и Заев су сат времена разговарали телефоном јуче и најавили да ће данас наставити разговор. Тада ће све бити јасно.

Очекује се, наиме, да после коначног договора буде објављено заједничко саопштење за грчку и македонску јавност.

"Скопско питање: један корак до уговора"; "Данас се затвара питање у Скопљу", "Данас кључни телефонски разговор"; "Северна Македонија је име око којег су се сложили премијери", само је део наслова у грчки медијима, после јучерашњег разговора Ципраса и Заева.

Грчки медији тврде да је Заев тај који је изабрао да ново име те бивше југословенске републике буде Република Северна Македонија али и на промену Устава, што, како наводе, подразумева промену идентиеета.

Суштина је, кажу, да се Македонија, практично, своди на историју. Позивајући се на изјаве неименованих званичника у грчкој влади, Заев је наводно пристао и на ново име, иначе, неканонске македонске православне цркве, која ће се убудуће звати само Охридска архиепископија.

Грчки министар спољних послова Никос Коцијас је после јучерашњег телефонског разговора двојице премијера изјавио за атинске медије да је Заев пристао на услове.

"Ако преговори заврше данас, процес ће бити окончан", рекао је Коцијас и додао да је Република Северна Македонија избор Заева од свих редлога који су били на столу током преговора уз посредовање изасланика УН Метјуа Нимица.

"И проблем Устава је решен на иницијативу Скопља, а и Црква ће се звати Охридска архиепископија, што је историјски назив, које ова црква носи вековима", рекао је Коцијас.

Више о преговорима Ципраса и Заева читајте ОВДЕ.

Постизање договора о превазилажењу спора дугог више од 25 година биће од великог значаја за обе земље, посебно Македонију која очекује да добије датум за отварање преговора о прикључењу ЕУ и позив за прикључење НАТО. већ на предстојећем самиту у Бриселу.

 

Извор: Курир/Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА