Најновије

ГЕНЕРАЛ ЛАЗАРЕВИЋ: "Стрела" била инвазија на Србију

Камо среће да сам измислио копнену инвазију НАТО снага на Космету 1999, јер онда не би било страдалих. О томе је писао и њихов главнокомандујући Весли Кларк у својој књизи, па, ако не верују мени, нека прочитају те "своје" којима верују.

Генерал Лазаревић (Фото: Јутјуб)

Овако генерал Владимир Лазаревић, некадашљи командант Приштинског корпуса ВЈ, одговара на наводе неких војних аналитичара да је измислио копнену инвазију НАТО на Србију.

- До потврде могу доћи и преко војних извештаја с терена. Више је од хиљаду докумената која о томе говоре, а има и живих сведока. Не причам о ударима из Румуније, Мађарске или БиХ, где је НАТО имао своје снаге, већ о нападу из Албаније.

Лазаревић наводи да се та копнена акција звала "Стрела" и да је имала два крака, ка Ђаковици и ка Призрену.

- Напад "Стрела 1" је започео на Ускрс 9. априла, и тај пробој је био на простору Ђаковице у дужини око 60 километара и обухватао је пет-шест караула. Трајао је до краја рата. Када ни после месец дана нису успели да прођу, онда су променили правац напада и средином маја покренули још жешћу акцију "Стрелу 2", преко Паштрика ка Призрену. Она је трајала до 10. јуна. Нападало нас је неколико хиљада припадника ОВК, неколико хиљада регуларне албанске војске и неколико хиљада војника НАТО, међу којима је у Атлантској бригади било више стотина америчких војника албанског порекла. Браћа Битићи су била у тој Атлантској бригади. То је све пешадија, не говорим о артиљеријским и ракетним снагама.

Лазаревић каже да је и Трибунал у Хагу добио документацију преко сведока тужилаштва из ОВК да је операција "Стрела" осмишљена и покренута у Пентагону.

- То је класична америчка доктрина, ваздушно-копнена битка. Све је то документовано. НАТО официри су из свог штаба командовали тим нападима. Чак смо 14. априла заробили три америчка подофицира у борбеном возилу на нашој територији. Шта су ту радили? Па ратовали. Према Урошевцу и Ђаковици су бацали бојне отрове које нисмо могли да идентификујемо. Утицали су на понашање војника, изазивали им дезоријентисаност у простору и немогућност уочавања непријатеља.

Генерал Божидар Делић каже да је копнени напада "Стрела" преко Пештера чисто америчка операција.

- Изводили су је Албанци и албанска војска, а на граници им је подршку давала америчка борбена група "Јастреб", са 24 хеликоптера "апач" и опремом за откривање и гађање наше артиљерије. Ту су били и НАТО инструктори и специјалци. Ако тражите длаку у јајету, не може се рећи да је било америчких или француских пешадијских јединица на терену, али Албанци су били НАТО пешадија. Имали су их колико хоће. Американци нигде не користе своје пешадинце ако имају локалне. Према свим војним правилима, тај напад се сматра копненом агресијом НАТО.

Зашто је важно откривање последица НАТО агресије, ко је истражује и колико кошта. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Генерал Лазаревић о НАТО агресији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА