Најновије

ВЛАСТ ИПАК ПОПУСТИЛА ПОД ПРИТИСКОМ! МАЛИ И ММФ: Влада размишља о евентуалном смањењу акциза на гориво!

Влада размишља о евентуалном смањењу акциза на гориво како би се нашло најбоље решење за грађане, а не да би се одговорило на протесте и захтеве са улица.

Влада Србије (Фото: Влада Србије)

То је изјавио министар финансија Синиша Мали. На конференцији за новинаре са представницима Међународног монетарног фонда, упитан о томе да ли постоји простор да се смање акцизе на гориво, Мали одговара да се не може свака мера посматрати изоловано, те да и ММФ сматра да акцизе и њихово евентуално смањење не доприносе расту.

„О томе можемо да дискутујемо. Оно што у овом тренутку радимо као Влада је да ипак размишљамо и о томе и да интензивно радимо са председницом Владе да нађемо најбољу меру ако је потребно да изадјемо грађанима у сусрет и по том питању“, изјавио је Мали.

Он је подсетио на јучерашњу изјаву председника Србије Александра Вучића поводом протеста који неколико дана трају у Србији због цене горива, те да ни Влада неће да одговара на протесте и захтеве са улице.

Одговарајући на исто питање, шеф мисије ММФ Џејмс Руф је рекао да смањење акциза није приоритет, те објаснио да су ПДВ и акцизе релативно боље решење из перспективе раста, и да је фокус ММФ-а више на смањењу пореза на рад и повећању подстицаја за инвестиције кроз смањење пореза на добит, а све у циљу убрзања раста.

„Увек у центру пажње ММФ-а је заштита угрожених група, као што су сиромашни пољопривредници, који су под ударом повећања цена. Ми увек мислимо да је то питање боље решавати кроз добро таргетирани систем социјалних бенефиција“, изјавио је Руф.

Руф је рекао и да је чињеница да је бензин поскупео због повећања цене нафте на светском тржишту, а не због повећања акциза.

Председник републике Србије Александар Вучић рекао је да су односи Србије и Немачке у прошлом веку били “динамични”, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Избор Синише Малог за министра финансија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА