Најновије

Трамп распирује сумње о везама са Русијом

Амерички председник Доналд Трамп, у ког су ових дана због историјског сусрета са севернокорејским колегом Ким Џонг Уном биле упрте све очи света, очигледно не жели да се окане пажње која му је пружена.

Трамп (Фото: Синхуа)

Зато је у истом маниру наставио да изазива интересовање планете наглашавањем блиских веза са руским лидером Владимиром Путином, откривајући у интервјуу за Фокс њуз да му је он много недостајао на недавном самиту Г7 у канадском граду Квебек.

Такође, обелодањено је и да је управо шеф Кремља био један од малог броја светских лидера који је јуче Трампу честитао 72. рођендан.

- Да је Владимир Путин уместо неког другог седео поред мене за столом, ја бих рекао: "Да ли бисте ми учинили услугу и отишли из Сирије? Да ли бисте ми учинили услугу и изашли из Украјине?" Мислим да бих имао добре односе са Русима. Можда бисмо имали бољи разговор него када морам да га зовем телефоном - нагласио је председник САД и додао да је његова политика према Москви чвршћа од политике претходног лидера САД Барака Обаме, као и то да "он није за Русију, него за САД".

Упркос тим оградама, амерички медији који нису много наклоњени председнику навели су како чињеница да је он поновио недостатак Путина на самиту Г7 говори нешто друго.

- Трамп или жели да испровоцира остале учеснике самита седам индустријски најразвијенијих земаља света, с којима се завадио у Канади, или покушава да наводним чврстим ставом према Москви прикрије везе с њом - наводе аналитичари и подсећају да се шеф САД заложио и за то да Русија буде убудуће уврштена на састанцима Г7, који би тако постали Г8.

Томе у прилог, како се наводи, иде и чињеница да је управо Путин честитао Трампу рођендан иако га је он обележио без много помпе.

- Председник је послао телеграм честитке свом америчком колеги - открио је јуче портпарол Кремља Дмитриј Песков, док је недуго потом саветник америчког председника и директор за Европу и Русију при америчком националном савету за безбедност Ричард Хукер навео како се увелико истражује могућност сусрета Трампа и руског лидера.

- Ништа није одлучено нити да су разрађени детаљи, али верујем да обе стране истражују могућност да покушају тако нешто да ураде - истакао је Хукер и потврдио раније наводе да Бела кућа разматра Аустрију као место могућег сусрета.

- Сигуран сам да се разматра та опција, али још ништа није одлучено - рекао је он.

Путин: Укинимо санкције Северној Кореји

Руски председник Владимир Путин заложио се за укидање санкција Северној Кореји, које је тој земљи прошле године увео Савет безбедности УН. Његов став изнео је представник Русије у УН Василиј Небензја.

- Мислим да је једноставно природно размишљати о корацима у том смеру - рекао је руски званичник подсећајући да су УН одобриле три пакета оштрих санкција Пјонгјангу, које погађају његов извоз угља, гвожђа, риболов и текстилну индустрију, а што онемогућава снабдевање те државе нафтом која долази из Русије.

Путинов позив уследио је након историјског састанка Кима и Трампа и реакција важних светских политичких субјеката да је Северна Кореја начинила крупан корак ка нормализацији односа са остатком планете, те да зато треба разматрати и другачији третман према њој.

Путин отворио душу у интервјуу и открио да ли верује својим телохранитељима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин и Трамп нашли заједнички језик

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА