Најновије

ДОЛАР У САМРТНОМ РОПЦУ: Земље широм света почеле да повлаче злато из америчких трезора!

Земље широм света раде на проналажењу начина да заобиђу амерички долар када је реч о трговини и нагодби. Поред тога, нације захтевају да њихови фондови злата који су смештени у иностранству буду враћени кући, пише Gold Telegraph.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Турска је последња земља која тражи своје злато, повлачећи 220 тона злата из америчких Федералних резерви 19. априла 2018. године. Процењује се да 220 тона злата ове земље вреди 25,3 милијарде долара. Турска је пратила земље као што су: Немачка, Холандија, Аустрија, Белгија, Русија, Кина и Азербејџан, са жељама да своје злато донесу или ускладиште код куће.

Одлука турског председника Тајипа Ердогана да повуче своје злато је чин давања приоритета валуте своје земље. Он је недавно позвао међународни монетарни фонд да плати зајмове у злату уместо у америчким доларима.

“Ови дугови би требало да буду у злату. Јер се у овом тренутку карат злата разликује од било чега другог. Свет нас непрестано ставља под валутни притисак са доларом. Морамо спасити државе и нације од овог валутног притиска.“

Иако је Турска привукла много пажње у погледу повлачења свог злата из америчког система Федералних резерви, као што је наведено гори, они нису једина нација која тренутно жели да врати своје злато.

Али зашто ове земље журе да врате своје злато?

Није тајна да постоји неповерење у вези са тврдњом америчког Трезора да се у Форт Ноксу и другим локацијама тренутно налази око 7.400.000 килограма злата. Поврх тога, званичне резерве злата никада нису прошле кроз темељну независну ревизију.

Што, како бисте помислили, чини да се многе земље осећају прилично неугодно у вези са својим златом.

Дакле, уместо да улажу потпуну веру у речи америчке владе, ове земље сматрају да је сигурније вратити своје злато кући.

Поврх земаља које траже своје злато назад, нације широм света покушавају да избегну амерички долар, нарочито у време назирућих трговинских ратова и великих тарифа које су иницирале САД.

Земље попут Русије и Кине константно акумулирају злато са претпостављеним планом за стварање валуте подржане златом, са амбицијом да збаце САД као резервну валуту. Друга земља, као што је Иран, недавно је издала изјаву да ће се такође одвојити од долара и почети користити евро као своју званичну валуту у свим спољнотрговинским трансакцијама.

Јасно је да недостатак поверења у систем федералних резерви више није са слободарском публиком, и све је већи број земаља које настављају да повлаче своје фондове злата из америчких трезора и покушавају да избегну долар. Велико питање је, да ли ће амерички статус резервне валуте ускоро бити оборен?

Прочитајте ОВДЕ да ли је Америка у проблему и зашто славе Кина и Русија?

Извор: webtribune. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Државе са највише злата су…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА