Најновије

ШИПТАРИ НЕЋЕ МОГЕРИНИЈЕВУ: Ко су нови специјални преговарачи између Београда и Приштине?

Чињеница је да се Европска унија упетљала до грла у преговоре, које је 2013. године започела као посредник између Приштине и Београда. Сада је ударила у зид, јер ово горуће питање на Балкану међународна заједница хоће да приведе крају.

Вучић и Могеринијева (Фото: Јутјуб)

У то име, поново се помиње могућност увођења институције специјалног представника који би требало да затвори ово питање. Проблем је само што још нема сагласности о томе ко би то могао да буде. Федерика Могерини која је наследила бароницу Кетрин Ештон на позицији високе представнице ЕУ, на овој позицији жели да види британског дипломату Роберта Купера, некадашњег посредника у првим разговорима Београда и Приштине, у време док је медијатор била Ештонова. Немачка, међутим, инсистира да то буде Немац Волфганг Шојбле, који је остао упамћен по мерама штедње уведеним Грчкој.

Наравно, Америка не жели да буде изузета из ове приче и тражи да Могеринијева на ову нову функцију, ако буде договорена, дође Вес Мичел, помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију.

Приштина једино на ово последње нема примедбу, али и даље жели да Могеринијева не води наставак преговора јер је, како сматра, не сама попустљива према Београду него је наводно и блиска Русији. Извори упућени у ситуацију везану за наставак дијалога кажу да је врло извесно да ће бити изабран специјални представник који ће се убудуће бавити Београдом и Приштином, али који ће рачуне на крају полагати Могеринијевој. Истовремено, додаје извор, део ЕУ захтева да ако Америка буде укључена у овај вид преговора, онда би требало да буде укључена и Русија.

Прочитајте ОВДЕ колико ће да кошта још један продужен мандат немачке војске у Кфору!

Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Преговори о судбини Косова још нису завршени.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА