Најновије

СРПСКА ДЕСНИЦА ЗАХТЕВА: Враћање обавезног војног рока, територијалне одбране и родољубивог васпитања

Српска десница је у свом програму понудила грађанима Србије своја решења за најважније области политичког, друштвеног и економског живота земље. Овај политички програм свима је лако доступан на сајту Српске деснице, али један од његових аспеката оставља далеко највећи утисак на српске националисте и родољубе - питање Војске Србије.

Српска десница (Фото: Правда)

Овај аспекат је питање српске војске, а програм који дефинише ову важну безбедносну област за народ и државу-без сваке сумње је јединствен, занимљив и надасве реалан и остварив, тврде у СД.

Уколико би Србија имала армију на основама како то сугерише Српска десница, мир и безбедност грађана били би апсолутно гарантовани. Евентуални непријатељ не би помислио на агресију, а то је управо и задатак сваке одбрамбене доктрине - одвратити непријатеља снажном и ефикасном силом –поручују из овог Покрета.

“Српска десница ослања се на Русију као главног војног савезника Србије. Економска и војна моћ Русије јача из дана у дан.  То је видљиво сваком лаику. Убрзана модернизација руских снага, огромни војни буџет, развој врхунске технологије, способност дислокације и употребе војних капацитета широм света јасан су показатељ да је Русија дефинитивно постала супер-сила којој ускоро неће бити нико раван по моћи и снази на планети.

Србија и Русија су државе које су преко хиљаду година савезници. Српски и руски народ су народи истог корена, језика и вере. Ове две нације никада у својој историји нису долазиле нити у најмање војно непријатељство. Моћ руске државе и сила руског народа биле су вековни пријатељ и једини брат поробљеним балканским Србима. Огромне финансијске донације, дипломатска заштита и руске војне интервенције спасили су наш народ у безброј наврата кроз историју од готово сигурног уништења. Српски народ то Русији никада није и неће заборавити. Савремена Србија је једна од ретких европских држава која није увела санкције Руској федерацији упркос снажним притисцима и условљавањима са Запада и из ЕУ. Русија, као стална чланица СБ УН, сигуран је гарант српског суверенитета на Косову и Метохији, и заштитник српских државних интереса на пољу високе политике.

Стога је опредељеност Српске деснице да српска армија буде опремљена руским наоружањем и војном опремом сасвим логичан и добар избор. У свом програму СД се залаже и за напуштање преговора Србије о евроатлантским (НАТО) интеграцијама и недвосмислено прикључивање евроазијским интеграцијама и улазак у ОДКБ, тзв.руски НАТО.

Лидер Српске деснице Миша Вацић (Фото: СД)

Српске десница сматра исправно да се у Србији мора вратити обавезно служење војног рока. То би значајно поправило убојну моћ армије,позитивно утицало на васпитање младе популације и оснажило дух омладине распуштене 20-огодишњим неморалом анационалних либералних снага. Ове снаге су систематски разарале култ витештва и патриотизма у нашем народу. Професионални официри, подофицири и војници наставили би са својом службом у јединицама војске.

Српска десница процењује да снага армије лежи и у родољубивом васпитању старешинског кадра, а надахнуће за војни патриотизам треба да се црпи из славне српске ратничке историје. У програму СД предлаже се увођење доктрине Општенародне одбране. Ова доктрина подразумева развијање милитаризма од основне школе до факултета. Надлежне образовне институције, као и посебни војни органи били би задужени за обуку и образовање ученика и студената из области историје, оријентације на терену, стрељаштва, пружања прве помоћи, безбедносне културе и осталих битних садржаја из сфере одбране земље од потенцијалног агресора. Живот на Балкану је непредвидив, тако да увек треба бити спреман на одређена лоша сценарија и бити спреман на ефикасне одговоре.

Српска десница предлаже увођење Територијалне одбране, као главног елемента доктрине Општенародне одбране. Ове јединице би деловале у садејству са војском у случају рата, али и самостално у случају потребе. СД сматра да је потребно увежбати резервни састав војске,односно припремити и резервне официре и подофицире у посебним војним центрима. За овакве стратешке планове детаље би разрадиле специјализоване надлежне службе и установе.

Суштина је у следећем: ако успемо да створимо услове за моћну одбрамбену силу која је гарант сваког народног суверенитета и развоја друштва у целини,створићемо и предуслове за миран пут у будућност. Намена српске војске није да осваја и отима туђе, него да брани и очува своје.

Програмско начело СД  је легитиман захтев и патриотски апел на све грађане и институције. У овом предлогу нема ништа злокобно,већ се може посматрати као мировни акт. Ми не дирамо никога,али нећемо дозволити да будемо понижавани. У ситуацији када нам се неправедно отима трећина државне територије, право на одбрану не може и не треба нико да нам оспорава. Занимљиви су одбрамбени модели и механизми Швајцарске, Израела, Велике Британије или Белорусије од којих би могли доста научити.

Тражењем моћног савезника и снажењем сопствене армије ми не звецкамо оружјем-ми само хоћемо оно право које други имају, а то је право на слободан живот. Слободан живот нема онај ко је слаб, стога морамо бити јаки!”, поручују из СД.

Шта СД мисли о Косову и Метохији сазнајте ОВДЕ. Како је Вацић одбрусио Сергеју Трифуновићу погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вацић у јутарњем програму на ТВ Хепи.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА