Најновије

ФИНАЛНИ ЧИН ИЗДАЈЕ? У Бриселу се преговара о граници Србије и Косова и о разграничењу

Питање границе Косова и Србије наћи ће се за преговарачким столом у коначној рунди дијалога о нормализацији односа.

Вучић и Тачи (фото: Јутјуб)

Аналитичари тврде да изјаве две стране уочи дијалога служе за убеђивање јавног мњења да се не одустаје од чврстих политичких ставова. О границама је у петак говорио и Рамуш Харадинај.

Хашим Тачи и Александар Вучић у недељу у Бриселу настављају дијалог о нормализацији односа. Они су се последњи пут у Бриселу састали 23. марта.

Тачи је изјавио да у недељу почиње последња фаза дијалога са Србијом током које ће се радити на постизању историјског, свеобухватног споразума који ће Косову омогућити чланство у УН, НАТО, јасну европску перспективу као и допринети реципрочном признању Косова и Србије. Тачи је најавио да ће у овој фази дијалога такође бити речи и о граници између Косова и Србије, с обзиром да је, како је рекао, потребно обележити граничну линију на 400 километара територије.

- Ја нисам заинтересован за нове границе са Србијом, заинтересован сам за мир. У случају да се деси нови конфликт, онда ће размере штете бити огромне за обе земље. Да, питање границе Косова и Србије биће на столу. Хајде сада са будемо сви за тим столом где ће да се говори о питању границе - казао је Тачи, додајући да граница између две земље није још одређена осим што постоји линија разграничења у Уставу из 1974, Кумановском споразуму и Декларацији о независности.

И Рамуш Харадинај саопштио је у петак да "стандардна демаркација" са Србијом треба да се деси и да је то важан процес, али не она демаркација која би довела до поделе Косова, чему тежи Србија.

С друге стране, председник Србије Александар Вучић изјавио је да је након изјава из Приштине прилично обесхрабрен у погледу успеха тих разговора, те да је о томе разговарао и са људима у Бриселу.

- Рекао сам им, ако су ово ставови Албанаца, да не губимо време, да не долазим. Они су рекли 'молимо те да дођеш, да разговарамо - рекао сам "мени није проблем, увек могу да разговарам, али ако мислите да постоји та батина којом ћете да ме натерате да слушам и служим Тачијевим, Хотијевим и Хоџајевим изјавама и глупостима које изговарају да ће то тако да буде, немојте да ме зовете уопште" - казао је Вучић новинарима.

А косовски аналитичар Рамуш Тахири компромис не види, барем када је у питању статус Косова.

- Једини компромис можда би био да се призна реално стање да је Косово одређени ентитет и да се помоћу техничког дијалога решавају питања која се тичу две земље и два народа - оцењује Тахири.

Он напомиње да је предстојећи дијалог политички, за разлику од оног о техничким питањима, и да су све стране, делимично укључујући и српску, заинтересоване да се заврши једним свеобухватним споразумом, што подразумева и разговоре о граници.

Тачи је уочи наставка дијалога позвао на широко јединство у земљу али је опозиција одбила да му пружи подршку због, како наводи, штетних споразума у прошлости.

ОВДЕ погледајте шта је Дачић рекао о захтевима Запада

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Након овог догађаја Вучић је рекао да прекида преговоре, али…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА