Најновије

ТРАМП ШАЉЕ СВОГ "ЈАСТРЕБА" НА ПУТИНА: Кремљ му припрема топао дочек!

Амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон отпутоваће ускоро у Русију, у јеку спекулације о новом сусрету лидера Русије и САД, Владимира Путина и Доналда Трампа.

Трамп и Путин (Фото: Синхуа/Правда)

Посета високог званичника подгрејала је нагађања да Трамп планира да се поново састане са Путином, о чему је са резервама говорила и руска страна. Приликом посете руског председника Аустрији, канцелар Себастијан Курц изјавио је да је Беч спреман да угости самит.

Како пише амерички лист "Фајненшл тајмс", Бела кућа је отпочела припреме за могући сусрет, што је жеља још од доласка Трампа на власт пре 17 месеци. Иако су се Трамп и Путин састали већ два пута на маргинама међународних окупљања лидера, званичан сусрет Москве и Вашингтона се до данас није догодио, иако су оба лидера отворено заговарали ту идеју.

Џон Болтон, Трампов саветник за националну безбедност познат под надимком “ратни јастреб”, најпре ће се састати са америчким савезницима у Лондону и Риму, након чега ће отпутовати у Москву. Амерички медији наводе да је циљ посете управо разговор о потенцијалном састанку. Да му Кремљ припрема дочек потврдила је и руска новинска агенција "Интерфакс".

Амерички председник планира да посети Европу где ће се појавити на самиту НАТО чланица током 11. и 12. јула, а дан касније отпутоваће у Велику Британију.

Место могућег састанка још није договорено, али су руски званичници поред Аустрије помињали и Финску, Словенију и Исланд. Потребно је да две стрне договре и термин сусрета, иако се предпоставља да се неће догодити пре НАТО самита. Како је саопштено из Кремља, председник Владимир Путин вероватно неће путовати ван земље на вече одржавања финала Светског првенства у фудбалу, које ће се одиграти 15. јула у Москви.

Трамп и Путин први пут су се срели током пауза самита Г20 земаља и Хамбургу прошле године, а други пут током Трампове турнеје по Азији. Ипак, стручњаци истичу да су ови сусрети били превише кратки за жеље обе стране да се изгладе лоши односи.

 

Још пре Трамповог уласка у канцеларију Кремљ је заговарао идеју пуног билатералног сусрета како би се изградила хемија између лидера. То се покалапа и са Трамповим намерама, који је током последњег телефонског разговора позвао Путина да дође у Белу кућу. Током самита Г7 у Канади, истакао је да индустријске земље треба да врате Русију у групу из које су је раније искључиле.

Састанком са Путином Трамп би послао поруку европским лидерима да не намерава да прати њихове приступе према Русији, пише лист "Њујорк тајмс". Тиме би додатно продубио неслогу коју је изазвао када је традиционалним савезницима увео тарифе, као и разлаза по питању безбедности и миграната. У последњим коментарима јасно је ставио до знања да жели добре односе са Путином, док је умањивао спор око Украјине. Ипак, Трамп тим потезима једнострано одбацује трансатланске напоре на ограничавање руског утицаја. Са разбијењем америчко-немачких односа, Путин у суштини добија одрешене руке, истичу аналитичари.

Зашто Асад сматра да би састанак са Трмпом био губљење времена погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА