Најновије

Како се вратити са летовања ако вам украду пасош?

Крађа или губитак пасоша, возачке или саобраћајне дозволе док се налазите на летовању је непријатност која може прилично да вам закомпликује одмор узимајући у обзир да се ради о документу без ког не можете да се вратите кући.

Пасош (Фото: Pixabay.com)

Прво што треба да урадите је да без одлагања одете у најближу полицијску станицу и пријавите губитак или крађу пасоша, возачке и саобраћајне дозволе, а уколико вам се то догоди на летовању у Грчкој, ево како изгледа цела процедура. 

Полицијском службенику ћете дати своје податке, а он ће вам издати потврду о изгубљеном пасошу и осталим документима. Потврду коју сте добили у полицији задржаћете код себе за касније у случају рутинске полицијске контроле када је потребно да покажете било који доказ о идентификацији. 

Са потврдом коју сте добили у полицији треба да одете у најближе дипломатско-конзуларно представништво Србије у Солуну или Атини, зависно од тога где се налазите у Грчкој, где ћете дати изјаву о крађи, односно губитку пасоша и покренути поступак за издавање привремене путне исправе или такозваног привременог пасоша, за шта је потребно сачекати два, три дана. 

Биће потребно да платите и административну таксу која у конзулату у Солуну по пасошу износи 43 евра и да донесете две слике за сваку привремену путну исправу. 

У случају да сте остали без новца и да немате могућност да платите таксу, а немате од кога да позајмите, будите спремни да позовете рођаке или пријатеље у Србији, који ће вам новац најбрже послати Wестерн Унион-ом или у ваше име уплатити новац на рачун конзулата. 

Уколико код себе немате ниједан други документ, као што је лична карта на пример, након уплате таксе конзулат ће послати захтев МУП-у Србије, који ће им ради идентификације проследити ваше фотокопије пасоша. 

Због ове нежељене ситуације било би корисно да убудуће када кренете на одмор у Грчку имате са собом неки од доказа идентитета са фотографијом: фотокопију прве стране пасоша, личне карте или возачке дозволе, и евентуално извод из матичне књиге рођених. Ова документа можете пре поласка на пут одштампати, сликати мобилним телефоном или их скенирати и уплоадовати на имејл. 

Губитак возачке или саобраћајне дозволе, зелене карте... 

Ако су вам украдени или сте изгубили возачку и саобраћајну дозволу у Грчкој, за повратак у Србију биће вам довољна потврда из грчке полиције о нестанку докумената. 

Уколико сте изгубили тј. украли су вам Зелени картон, потребно је да одмах контактирате осигуравајућу кућу која вам је издала овај документ. Највероватније је да ћете морати да сачекате да вам се нови пошаље, а алтернатива је куповина Зеленог картона на уласку у Македонију, где се овај документ наплаћује 50 евра. Уколико су вам украдене кредитне или дебитне картице немојте одлагати и одмах контактирајте своју банку ради блокаде истих.

Погледајте ОВДЕ драматичан снимак невиђене олује у Аустрији.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Држављанство Србије уместо српско, измена у пасошима.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube