Најновије

СКАНДАЛ НАД СКАНДАЛИМА: Срби да уклоне рушевине кућа уништених у рату?!

Све већи број Срба протераних из Госпића, који живе у Србији и трећим земљама, добија од локалне власти решење да о сопственом трошку уклоне рушевине својих кућа уништених у рату, каже председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и ту одлуку оцењује као "скандалозну и шокантну".

Миодраг Линта (Фото: www.mc.rs)

Линта у саопштењу наводи да су Срби протерани из Госпића и других делова Хрватске огорчени да Град Госпић жели да наплати од власника трошкове уклањања остатака њихових уништених кућа за чије рушење, каже, одговорност сноси хрватска држава.

Трошкове уклањања уништених српских кућа у Госпићу и другим деловима Хрватске треба да сноси хрватска држава, сматра Линта и тражи од Министарства спољних послова да са "оваквим скандалозним понашањем" власти Града Госпића упозна Министарство спољних послова Хрватске и затражи да Град Госпић одустане од те "циничне и бескрупулозне одлуке".

Како је рекао, трошкови рушења и уклањања рушевина износе између 700 и 2.500 евра зависно од површине и количине грађевинског материјала. У случају да то не учине градска власт ће издати решење о уклањању рушевина које ће извршити друга лица, а уклањање ће морати да плате власници. 

У случају да протерани Срби одбију да то учине, каже Линта, прети опасност да држава, након одређеног времена, отме њихову имовину због насталог дуга.

Линта подсећа да су хрватске паравојне и полицијске снаге током лета и јесени 1991. године убиле најмање 124 Срба и опљачкале, запалиле и минирале на стотине српских кућа на подручју Града Госпића с циљем стварања етнички чисте хрватске државе.

Холанђани су одустали од тужбе због Сребренице, више ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА