Најновије

ТРИ НАЈВЕЋЕ СВЕТСКЕ ВОЈНЕ СИЛЕ СПРЕМАЈУ СВЕМИРСКИ РАТ: Ако до њега дође он ће овако изгледати

Ратови будућности ће се водити у свемиру.

Илустрација (фото: Јутјуб)

Председник САД Доналд Трамп жели да пошаље америчку војску у свемир након што је наредио успостављање нове војне гране - свемирске снаге.

Он је наредио Пентагону да створи прву нову америчку војну службу у последњих седам деценија да би успоставио "америчку доминацију у свемиру" и док су многи стручњаци брзо критиковали идеју због преурањености - нема сумње да се рат може водити у свемири да се велике светске силе већ увелико спремају за такву могућност.

Како ствари стоје, Русија и Кина су већ тестирале пројектиле који би могли да САД "баце на колена" тако што ће јој онеспособити сателите.

Сателити су неопходи за системе навигације као што је ГПС, на које се ослањању и цивили и војска, као и за интернет, телефонију и радио комуникацију па и за трансакције на америчкој берзи. Другим речима, САД, без својих сателита, могле би да доживе колапс и пораз у рату без иједне земаљске битке.

Из тог разлога, стручњаци процењују да је свемир апсолутно постао борбени домен.

Како ће се одвијати свемирски рат?

- Ако дође до рата између САД и Кине, на пример, обе стране ће покушавати да преузму командне висине у свемиру - рекао је Питер В. Сингер, стратег из организације "Њу Америка" и аутор књиге "Флота духова: Роман о следећем светском рату.

Међутим, како је рекао не треба да очекујемо битке свемирских летелица као у "Ратовима звезда", већ ће се заправо водити са тла.

САД и њихови савезници би испаљивали пројектиле на непријатељске сателите који напајају навигационе системе и то можда из традиционалних лансера са бродова у мору. САД имају план и да пошаљу нове брже, мање и јефтиније сателите чији циљ ће бити да спречавају потенцијалне нападе.

Сингер је истакао да су САД посматрале руске "сателите убице и сателите камиказе" који су маневрисали у свемиру на начин који указује на то да могу да нападну или блокирају америчке сателите.

- Они такође могу користити неку врсту усмерене енергије како би заслепели или оштетили сателите. Та усмерена енергија може бити ласерска, са земље или из свемира - рекао је Сингер.

Ипак, већи део оваквог ратовања се не би свео на гађање сателита ласерима, већ би представљао мешавину ратовања у свемиру и сајбер ратовања.

Хакери би могли да нападају комуникацију између сателита и оперативаца на тлу. Такође могу да пробају да преузму контролу над сателитима, рекао је он.

Да ли Америка уопште има потребу за свемирским снагама?

Оно што је можда такође мотивисало Трампа јесте и чињеница да су Русија и Кина обе недавно откриле потенцијално ново свемирско оружје. То су открили амерички обавештајци, а објављено је раније ове године.

Председник Русије Владимир Путин представио је ново моћно руско оружје, у виду крстарећих ракета које избегавају радаре, као и невидљиве "Авангарде".

У међувремену је "Алмаз-Антеy", руски произвођач оружја развио ласер за уништавање сателита, који може да се угради на војне авионе. Систем се састоји од ласера и земаљских контролних система, а ново оружје омогућиће искорак у пројектовању авиона који ће носити ласер.

Мада извештаји још нису потврђени, оружје се наводно заснива на гасном ласеру "Беријев А-60", који је већ постављен на модификовани транспортер "Иљушин Ил-76МД".

Слични потези стижу и из Кине. Иако су тамошњи званичници увек истицали мирољубиве мотиве иза свог истраживања свемира, Кина је већ тестирала против-сателитске и антибалистичке ракете, за које стручњаци кажу да могу да униште већину америчких комуникационих сателита.

Међутим, многи у Конгресу су критиковали формирање свемирских снага, рекавши да је то преурањено. Америчко ваздухопловство изгледа да мрзи ту идеју. Сингер ју је назвао "апсурдном" и "шалом". Пензионисани НАСА астронаут Марк Кели, такође бивши пилот морнарице и војни ветеран назвао је то "глупом идејом".

У суштини, сви послови које би свемирске силе обављале већ се врше од стране ваздухопловства и морнарице, тако да прављење новог огранка војске само представља велики трошак.

Креће нова трка наоружања

Како пише "Политико", Трампов потез прети да постане изазов највећим конкурентима САД-а у свемиру, Кини и Русији. Обе ове земље имају стотине сателита, а ако виде да САД покушава да постигне доминацију у космосу, вероватно ће повећати своје војне буџете, као и да ће се позабавити проучавањем како да сруше или хакују америчке сателите или свемирске летелице.

Деценијама, дипломате су покушале да спрече управо овај сценарио, а сада се чини он ближим него икада.

Међународно правило о простору, које је први пут успостављено Уговором о спољњем свемиру 1967. године, које су потписале САД, претпоставља да је Земљина орбита јавно добро које треба да буде заштићено. Оно се не сматра потенцијалним бојним пољем.

- Постоје значајна ограничења на оно што војска може да уради - рекла је Џоан Габриновиц, стручњак за свемирско право на Универзитету Мисисипи. Овај 51-годишњи уговор брани лансирање оружја за масовно уништење, попут нуклеарног оружја, у свемир, и брани војне базе и маневре на Месецу. Уговор међутим не говори ништа о мање деструктивном наоружању у свемиру.

ОВДЕ погледајте како руска авијација јутрос бомбардује у јужној Сирији, без обзира на америчка упозорења.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Битка у свемиру изнад планете Муле из филма Валеријан и град хиљаду планета.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА