Најновије

АМЕРИКАНЦИ У ПАНИЦИ: Вес Мичел прети Турској санкцијама због куповине „С-400“!

Куповина руских ПВО система "С-400" од стране Турске биће озбиљан ударац за односе између Вашингтона и Анкаре, рекао је помоћник државног секретара за европска и евроазијска питања Вес Мичел.

С- 400 (Фото: РИА)

"Ми смо јасно ставили до знања Турској да ће у случају куповине С-400 наступити последице. Ми ћемо увести санкције у складу са Законом о супротстављању непријатељима Америке путем санкција" рекао је Мичел на саслушању у Сенату САД.

Дипломата је додао да ако се реализује споразум између Русије и Турске, да ће се претходни односи између Анкаре и Вашингтона тешко обновити.

Средином јуна објављено је да је амерички Сенат усвојио нову верзију нацрта буџета за одбрану за 2019. годину, којим се предвиђа укидање учешћа Анкаре у производном програму авиона "Ф-35" због намере Турске да купи руске ПВО системе.

Упркос овом кораку, прошле недеље компанија "Локид Мартин" предала је представницима турског ваздухопловства први авион пете генерације. У складу са уговором, Анкара би требало да добије око 100 ових летелица.

Односи између Анкаре и Вашингтона су се погоршали након што су Турска и Русија потписале уговор о кредиту за ПВО системе "С-400" у децембру прошле године.

Према документу, Анкара ће купити две батерије ПВО система, а које ће сервисирати турско особље. Стране су се такође договориле о техничкој сарадњи у развоју производње ПВО система у Турској.

Истовремено, Турска је саопштила да ће Анкара предузети мере против Вашингтона ако реализује своје претње.

Прочитајте ОВДЕ како је часопис Тајмс коментарисао Путнову честитку Ердогану.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

С- 400 у акцији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА