Најновије

ПУНИ ХАНГАРИ ОРУЖЈА ЗА ПАРАВОЈСКУ У БОСНИ: Зашто Запад жмури на Бакирово наоружавање?!

Ни два дана пошто је објављено оно што је годинама јавна тајна - да се по хангарима широм БиХ гомила оружје - представници међународне заједнице се не оглашавају. То окретање главе у Бањалуци се тумачи као прећутна сагласност и отворена подршка Бошњацима и њиховим политичким лидерима.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Протеклог викенда РТРС је објавила детаље из документа страних обавештајних служби о наоружавању паравојних структура око СДА Бакира Изетбеговића. Према тим плановима који се спроводе још од 2012, наменска индустрија Федерације БиХ по налогу СДА тајно ради на изради тешког наоружања и муниције за потребе паравојних формација Бошњака које би се користило у случају избијања нових сукоба.

У истим документима, које је представила РТРС, наводи се да за ове активности зна мали број људи из врха СДА. Оружје се, како је наведено, складишти у деловима Федерације под контролом Бошњака.

Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ, каже да прича о наоружавању Федерације БиХ и порасту производње оружја овог ентитета није нимало наивна:

- Међународна заједница је "преспавала" ове информације, а на све то су институције Републике Српске упозориле још прошле године. Очигледно је да желе кризу у БиХ, односно да је произведу вештачки. Странцима смета што једино институције РС функционишу у целој БиХ. Због тога максимално подржавају Бошњаке, па и њихово наоружавање.

Према његовим речима, док бошњачки политичари несметано звецкају оружјем у Федерацији БиХ, за то време међународна заједница, пре свих Британија, шаље обавештајце у БиХ да раде на урушавању институција Српске.

Политички аналитичар Џевад Галијашевић, за "Новости", указује на директну везу између ћутања Запада на ратнохушкачке изјаве, жмурења на гомилање оружја и доласка британских обавештајаца у БиХ. Он истиче да је коначни циљ да се РС раздвоји од Србије, да се најпре удари на институције Бањалуке, а потом на Београд:

- Невоља је за Британију што желе да управљају Балканом, али имају проблем у Александру Вучићу и Милораду Додику, јер њима не могу да управљају како хоће. Због тога ће Британија подржати гомилање оружја у Федерацији БиХ и ратну реторику према Српској.

Милиони метака

У објављеним документима се тврди да је 2012. године тајно изнесено и ускладиштено тешко оружје, топови и хаубице, као и више дивизиона оруђа великог домета, међу којима и ВБР, као и муниција за њих. У рејону Хаџића и Пазарића налазе се складишта са неколико милиона метака стрељачке муниције разних калибара.

Прочитајте ОВДЕ зашто Американци траже од Албанаца да се уједине.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Муџахедини у Босни

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА