Најновије

"Да ли је могуће да нисмо способни да нађемо Дражин гроб?"

Посланици Скупштине Србије јуче су расправљали о амандманима на Предлог закона о ратним меморијалима, а данашњу седницу обележила је полемика шефа посланика Двери Бошка Обрадовића и шефа посланичке групе СНС Александра Мартиновића о томе где се налази гроб Драже Михаиловића и ко је чији следбеник.

Обрадовић (Фото: Јутјуб)

Обрадовић је рекао да предложени закон има нека добра решења попут регистра ратних меморијала у земљи и иностранству, као и то што ће се знати надлежности ко о меморијалима треба да брине.

Он је додао да превенција геноцида треба да буде једна од најважнијих тачака спољне и унутрашнеј политике да би се спречили неки евентуални будући геноциди над српским народом, наводећи да треба да се изнесе истина о страдању Срба.

Приметио је с друге стране, да у предложеном закону нема "логора и концетрационих логора".

- Мањковост у закону је што није дефинисано на које се ратове мисли када се говори о ратним меморијалима. Нема дефиниције какви су споменици забрањени. У том смислу питам, како се у Србији толерише изградња на пример споменика Аћиф Ефендији у Новом Пазару и неки други. Зашто власт толерише споменике окупаторима и терористима? - питао је он.

Констатујући "непостојећи" ратни меморијал у Београду, Обрадовић је упитао где се налази гроб Драже Михаиловића у Београду, наводећи да Влада Србије дугује одговор на то питање будући да су под његовом командом од фашизма ослобођени први градови у Европи.

Да ли је могуће, питао је Обрадовић, да у духу изједначаванај два покрета - партизански и равногорски нисмо били кадри да откријемо гробно место и обележимо га као ратни меморијал.

Мартиновић му је одговорио да је споменик терористима о којима говори Обрадовић срушила управо власт СНС уз помоћ жандармерије, те да нема никакве сумње да је српски народ имао два антифашистичка покрета, али, како је истакао, покрет Двери није следбеник ниједног од њих већ једног трећег.

- Ви сте идеолошки следбеник покрета 'Збор' односно Љотићеваца. Они су постали Срби тек када је окупирана Краљевина Југославија. Бошко Обрадовић је следбеник покрета који је бацио љагу на српски народ у Другом светском рату - рекао је Мартиновић.

Он је додао да је Обрадовић следбеник између осталог и Марисава Петровића команданта 5.добровољачког одреда који је, како каже, 1941. године када је било масовно стрељање у Крагујевцу водио српску децу и грађане Немцима пред стрељачке стројеве.

Обрадовић је указао да су представници тог покрета у часопису "Двери српске" објавили чланак посвећен Дражи Михаиловићу, организовали низ активности, између осталог и велику националну академију у Београду поводом 70 година од смрти Драже Михаиловића.

- Двери баштине антифаштичку традицију српског народа - рекао је Обрадовић и поновио питање зашто није откривен гроб Драже Михаиловића.

- Зашто ви кад сте толико четници, патриоте и Србенде нисте открили гроб Драже Михаиловића, зашто не учините то богоугодно дело да га достојно сахранимо. Имате БИА, све архиве, можете то да откријете за један дан. И даље сте таоци комунистичког погледа на ствари - рекао је шеф Двери.

За Српску напредну странку Други светски рат је завршен 1945. године, нема више ни четника ни партизана, рекао је Мартиновић Обрадовићу и додао да је шеф Двери док је писао за Нову Искру мучитељем називао Љотића, а не Дражу Михаиловића.

Мартиновић је рекао да Обрадовића није то питање постављао док је добијао новац преко Колубаре од ДС С и Кошутнице, као ни када је на власти била ДС, јер је тада био "војвода од дијаспоре", јер су Двери тада биле финансиране преко Министарства за дијаспору.

- Вас то не занима, него покушавате да преко Љотићевог одела обучете Дражин капут, да се нико не досети чији сте следбеници - рекао му је Мартиновић.

Министар за рад Зоран ђорђевић рекао је да Србија има 6.000 меморијала од тога 625 у иностранству.

Одговарајући Обрадовићу, Ђорђевић је казао да се први у низу закона, у другој половини године очекује закон о Старом сајмишту, те да ће тио бити први у низу пројеката, поред реновирања гробља ослободилаца Београда.

Министар је казао да реч "логор" није прецизирана у закону, јер је обухваћен "ширим појмом".

Какве последице ће имати провокација швајцарских Албанаца прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бошко Обрадовић- Вучић припрема издају!!!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА