Најновије

МОНДОЛОНИ: Подршка Србији и дијалогу Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић ће током предстојеће посете Паризу добити јасну поруку да сарадња Србије и Француске мора да се појача у свим областима, изјавио је за РТС амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони и истакао да је Србија земља Западног Балкана која би требало најбрже да се придружи ЕУ

Фредерик Мондолони (фото: Јутјуб)

Амбасадор Француске Фредерик Мондолони је поручио да та земља жели да више сарађује са Србијом.

" У тој сарадњи само небо је граница. Желимо да радимо још више на односима између Србије и Француске. Двојица председника ће се срести у јулу. Надам се да ће француски председник Емануел Макрон потврдити да ће посетити Србију пре краја године", рекао је Мандолони гостујући у Око магазину РТС-а.

Истакао је да је важно да се двојица председника виде и сретну како би развили ту сарадњу у свим областима.

Упитан да ли је Француска задовољна брзином којом се одвија дијалог Београда и Приштине, Мондолони наводи да Француска поздравља прошлонедељни сусрет Александра Вучића и Хашима Тачија са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, те да се нада да ће дијалог бити настављен како би се дошло до правно обавезујућег споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине

На питање постоје ли рокови за правно обавезујући споразум, Мондолони је рекао да се до решења не може доћи преко ноћи.

"За нас је најбоље – што пре то боље, али схватамо да то не може преко ноћи. Сада постоји простор да се то реализује и евентуално у години која је пред нама да би се могли постићи резултати. Време пролази..., то питање је компликовано решити. Можда је сада дошао тренутак да се настави један дијалог, не само да би се разговарало, већ да би се конкретно пронашло решење", рекао је француски амбасадор.

Навео је и да то жели Француска и да је Француска спремна да пружи помоћ ако то желе обе стране, наравно заједно са ЕУ, како би помогла дијалог.

Поновио је да је Француска била шокорана инцидентом у коме је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић 26. марта "третиран на неприхватљив начин", те да схвата да је због тог инцидента требало да прође неко време да би се наставио дијалог који Француска, каже, подржава.

"Не желимо да намећемо решење"

На питање да ли је тачан утисак из Србије да се у том смислу траже ипак већи уступци од Србије и да је у овом тренутку важније потписивање правно обавезујућег споразума него испуњење раније договорених обавеза, као што је Заједница српских општина, амбасадор је рекао да схвата да Србија сматра да се од ње пуно тражи.

"То је тачно. Савршено разумемо да је то компликована и болна тема", каже Мондолони.

Додаје да Француска сматра да обе стане морају да се потруде у правцу компромиса да би се дошло до решења.

"Наравно, прво морамо да реализујемо оно што је договорено. Формирање ЗСО је важан догађај који је договорен и потом потврђен 2015. и то треба да се оствари. Наравно на Београду и Приштини је да разговарају о томе које су то нове етапе на том путу, који је то оквир неког споразума. Ми не желимо да намећемо решење, сматрамо да обе стране морају да се потруде у том правцу", навео је француски амбасадор.

Упитан о недавној поруци Макрона да Француска инсистира на реформама унутар ЕУ и да ће тек онда подржати проширење, која је у Србији дочекана као "хладан туш", амбасадор каже да порука јесте јасна и да Француска подржава европску перспективу Србије.

"Француски председник је то више пута поновио. Француска подржава то да Србија постане једног дана чланица ЕУ, али Фанцуска такође жели да Србија постане чланица једног функционалног клуба, а потребно је да се Европа за то реформише", рекао је Мондолони.

Објаснио је да то није "или реформе или проширење", већ и једно и друго.

"Србија фактор стабилности у региону"

Француска, каже, жели да Европа буде јача, то значи да буде реформисана, а такође значи и Европа која ће бити проширена.

"За нас је потпуно јасно да ће Европа бити јача са Србијом, него без Србије. Ми желимо да Србија буде део ЕУ, али желимо да ЕУ буде Европа која ће боље функционисати. За то су потребне реформе. У интересу Србије је да припада Европи која функционише, него некој која не функционише тако добро", нагласио је француски амбасадор.

Упитан како ће се Макронов план одразити на европску будућност западног Балкана и на оквир за приступање 2025. који се помиње из врха ЕУ, Мондолони каже да Француска подржава тај рок.

"Србија је земља која је највише напредовала у региону. Свако треба да буде процењен у односу на своје заслуге, а Србија је, по нама, земља која би требало најбрже да се придружи ЕУ зато што је она наш главни партнер на западном Балкану. Желимо да ЕУ буде заједно са Србијом, али опет са ЕУ која може да функицонише", рекао је Мондолони.

Србија је, истиче, најважнији партнер Француске на западном Балкану и Француска сматра да је Србија фактор стабилности у региону и жели да подстакне и охрабри реформе у Србији.

"Резултати су већ годинама веома добри у смислу економског развоја, регионалног помирења, што је јако битно у области европске перспективе, Србија за нас је на свим тим темама одговоран партнер. Ми желимо да је охрабримо", подвукао је амбасадор Француске у Србији и навео да Француска Србију сматра за одговорног партнера и за пријатељску земљу са којом жели да развија односе.

ОВДЕ погледајте шта је митрополит Амфилохије поручио Вучићу.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Амбасадор у Гимназији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА