Најновије

НЕВЕРОВАТНО: За пет до 10 година имаћемо живог диносауруса

Научници тврде да би могли да створе живог диносауруса и то за само пет до 10 година, инспирисани генетским истраживањима палеонтолога доктора Алана Гранта протагонисте филмова "Парк из доба Јуре".

Диносауруси (фото: Pixabay)

Доктор Џек Хорнер, који је радио као косултант на сва четири филма серијала "Парк из доба Јуре", верује да одговор на ту могућности лежи у - пилићима. 

Раних '90-их година прошлог века, када је Хорнер био саветник Стивена Спилберга, научници су претпоставили да је кључ могућег поновног стварања праистријске врсте - ДНК диносауруса. Међутим, даља проучавања остатака ДНК показала су да су они деградирали, због чега је првобитна претпоствака одбачена. 

Научнци са Харварда и Јејла су се, од тада, окренули поступку обрнуте еволуције, односно мутирању данашњег пилета уназад до његових праисторијских корена. 

"Наравно да су птице диносауруси", рекао је доктор Хорнер за магазин Пипл, "ми само треба да их 'поправимо', да би више личили на диносаурусе!" 

Он је навео четири главне разлике између диносауруса и птица. То су: репови, горњи и доњи екстемитети и уста. 

Хорнер је са својим тимом већ радио на измени одређених елемената генетике пилића, манипулишући генетиком њихових ембриона. Обрнутим инжењерингом је успео да њен кљун "претвори" у њушку диносауруса велоцираптора. Он, међутим, каже да ће крила и ноге бити много теже развити. 

"Реп је најзначајнији део пројекта. Ипак, у последње време смо успели да постигнемо нешто што нам даје наду да нам за тај посао неће требати још много времена." 

Ова врста генетског инжењеринга ради се у ембриону које тек почиње да се формира. Научнци користе гентичке маркере да би идентфиковали тренутке када се одређени гени "искуључују" и "укључују", преноси Њузхаб. 

"Одређујући моменте када се одређени гени 'искуључују' и 'укључују', можемо да схватимо како реп почиње да се развија. Ми хоћемо да 'поправимо' ген, тако да то не заустави реп да даље расте и да се развија."

Случајно или намерно, тек инфомације о овим истраживањима објављене су баш у време када је четврти филм из серијала "Парк из доба Јуре" почео да се приказује у свету.

ОВДЕ погледајте за решење какве мистерије се нуди 3000 евра.

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Парк из доба јуре

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА