Најновије

СВЕТА ГОРА ПРОТИВ СПОРАЗУМА, МОНАСИ ТВРДЕ: Не постоје Македонци и македонски језик

Монаси са Свете Горе против су споразума Атине и Скопља о новом имену Македоније, сматрају да то што је Грчка признала македонски језик и македонску нацију представља "неразумевање историје, истине и одуство националне свести о хеленизму", те позивају грчку власт да исправи своју грешку.

Света Гора, застава (фото: Јутјуб)

У саопштењу поводом решавања дугогодишњег спора између Македоније и Грчке, Света заједница Света Гора, поручује да је за њих неприхватљив споразум, који су половином месеца потписали шефови дипломатија двеју држава.

"Као монаси Свете Горе, преносиоци и чувари хиљадугодишње историје, духовне и културне традиције и наслеђа, не можемо да прихватимо одустајање од македонског идентитета, и језика у корист народа који нема никакве везе са древним грчким македонским дијалектом и грчком припадношћу древних Македонаца", поручује Света заједница Свете Горе.

Монаси са Свете Горе кажу да није могуће да грчка држава усвоји обавезујући међународни споразум који не прихвата огромна већина грађјана и позива грчку владу и грчки парламент "да преиспитају вољу грчког народа и историјску истину".

Монаси кажу да не схватају како су грчки политичари, који су високо образовани, међу којима има и универзитетских професора, могли да "потпишу препуштање македонског језика и државности нацији која је доказала да највећим делом користи словенски језик и словенско национално порекло".

У саопштењу, које су објавили грчки медији, а које су потписали монаси из 20 манастира Свете Горе кажу да би, као хришћани, требало да настоје да "обједине читаво православље, реше поделу и на тај начин избегну нагон ка верском и етничком фанатизму и мржњи", те да је свакако пожељно и неопходно решити спор са именом.

Као пример наводе вернике из Македоније, који годинама посећују Свету Гору у потрази за духовним миром.

Међутим, они додају да овај проблем није могуће решити на "брз, нетранспарента начин" и "по кратком поступку" са позиција које су у супротности са, како наводе, "научном истином, историјском стварношћу и историјским памћењем, на начин који промовише националну свест грчког народа".

"Нека Света Богородица, заштитница Свете Горе, предочи влстима да сиправе своју грешку и постигну споразум, који ћебити истинит и послужити као основа за јединство, мир и опстанак два народа исте вере, у оквиру наше православне цркве", стоји у саопштењу грчких монаха са Свете Горе. 

ОВДЕ погледајте шта је митрополит Амгилохоије Радовић поручио Вучићу.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Емисија о Светој Гори

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА