Најновије

АЛБАНСКИ ЗЛОЧИНЦИ ПРЕУЗИМАЈУ ВЛАСТ У СКОПЉУ! Шиптари руше Иванова, председник Македоније биће терориста ОВК!

Шиптари намеравају да смене председника Македоније Ђорђа Иванова због тога што одбија да одобри споразум Скопља и Атине о промени имена државе и на његово место поставе терористу ОВК и шефа парламента Таљата Џаферија.

Македонија (Фото: Ria)

Будући да за то немају потребну двотрећинску већину у скупштини, Албанци и њихов плаћеник, македонски премијер Зоран Заев, планирају да заобиђу легалну процедуру.

Председник узурпатор?!

За опозив председника, према македонском Уставу, потребна је двотрећинска већина у парламенту. Међутим, Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева и четири албанске партије немају за то довољно посланика, односно немају потребних 82 од 120. Они имају 69 посланика, а опозициона ВМРО-ДПМНЕ, из које потиче Иванов, има 51 место у Собрању, те смена председника по Уставу није могућа. Због тога је највећа албанска странка Демократска унија за интеграције (ДУИ) нашла начин да Иванова опозове без двотрећинске већине. 

- Све је спремно за опозив председника Иванова, али се чека прави тренутак како би та иницијатива била прослеђена Собрању. Иванов води незрелу политику, он је узурпатор без легитимитета, нарочито код Албанаца - навео је посланик ДУИ Артан Груби.

Он је додао да председник нема право да суспендује рад Собрања кад је цео демократски свет поздравио договор Грчке и Македоније.

- У току су консултације са стручњацима за уставно право како би се избегла блокада Иванова, уколико и после још једне ратификације у парламенту он одбије да потпише споразум са Грчком - објаснио је Груби.

С обзиром на то да према Уставу шеф парламента мења председника државе у случају опозива, на место Иванова доћи ће Џафери. Он је прошле године постављен на ту важну функцију, упркос томе што Иванов то није одобрио. Тако ће се на месту председника Македоније наћи Албанац, и то терориста, за којег се сумња да је умешан у најгори масакр у новијој историји земље.

Најгори масакр

Џафери, некадашњи официр ЈНА и македонске војске, сумњичи се за умешаност у стравичан покољ 28. априла 2001, током рата у Македонији. Масакр је изведен код села Вејце, које припада Тетову, а налази се само три километра од границе са Косовом. Шиптарски терористи су из заседе напали колону војске и полиције. Зверски су убили, осакатили, па спалили осморицу специјалаца и тешко ранили још шесторо. У време масакра Џафери је као официр македонске армије командовао јединицом у тетовској касарни. 

Убрзо након покоља је дезертирао, прикључио се терористима македонске фракције ОВК - Ослободилачке народне армије (ОНА), и добио надимак командант Форина, по гостиварском селу у којем је рођен. Сумња се да је управо он Шиптарима одао положај македонске војске и полиције. До данас нико није одговарао за масакр, нити је покренута било каква истрага у вези с тим, а сви шиптарски терористи аболирани су након Охридског споразума, којим је рат завршен.

Подсетимо, споразум Скопља и Атине, према којем би бивша југословенска република требало да се зове Република Северна Македонија, усвојен је у Собрању прошле недеље, али је Иванов у уторак одбио да га потпише. Документ ће бити враћен у парламент на ново изгласавање, након чега је председник обавезан да га прихвати. Иванов, међутим, тврди да га никад неће потписати јер је противуставан.

Шамар из ЕУ Условни почетак преговора тек у јуну 2019!

Европска унија јуче је лупила шамар Македонији, наводећи да ће започети преговоре о чланству тек наредне године у јуну, ако та земља испуни неколико услова. 

Македонцима, којима је Заев обећао почетак преговора са ЕУ већ почетком јула, уколико пристану на промену имена, сада је јасно да их је премијер преварио.

Савет министара ЕУ одлучио је да отвори приступне преговоре са Македонијом у зависности од даљег напретка који Македонија оствари.

- Процена напретка ће зависити од опипљивих и одрживих резултата посебно у областима реформе правосуђа и проактивних истрага, процесуирања и пресуда у случајевима корупције и организованог криминала, укључујући и предмете високог профила, реформе безбедносних и обавештајних служби и јавне администрације - навео је Савет министара ЕУ.

Упркос томе што је почетак преговора крајње неизвестан, Заев тврди да је постигао велики успех.

- Лидери ЕУ признали су Републику Македонију као земљу позитивних промена, динамичног процеса реформи, инклузије и социјалног дијалога. То је земља која решава спорове са суседима снажном и добронамерном политичком вољом и земља грађана који су показали да имају јасну визију европске будућности - навео је Заев.

Вучић: Питање имена је унутрашње питање Македоније

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да наша земља подржава сваку врсту договора Скопља и Атине. Он је, међутим, нагласио да Србија мора да поштује ставове и председника Македоније Ђорђа Иванова и премијера Зорана Заева.

- Питање имена Македоније је њихово унутрашње питање. Не мешамо се у унутрашње односе и желимо да се ствари решавају мирно - навео је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ какво је то писмо с Космета Путину излудело режим.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Албанци чине 50% Македоније.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА