Најновије

АМЕРИ У ПАНИЦИ! НЕМА НАЧИНА ДА СЕ ПАРИРА ОВАКВОЈ СИЛИ: Ови споразуми Русије и Индије мењају однос снага у свету! (ВИДЕО)

Почетком јула, амерички и индијски министри спољних послова ће се састати у Вашингтону. Према речима неких извора, главна тема дневног реда је војна сарадња Делхија и Москве, која изазива незадовољство у Белој кући.

С 400 (Фото: РИА)

2017.године је трговина између ове две земље износила 8,2 милијарде долара, са позитивним балансом у корист Русије. Руски извоз у Индију је достигао 5,6 милијарди долара, увоз је износио 2,6 милијарде долара. Према Међународном институту за мировне студије у Стокхолму (СИПРИ), извоз оружја је опао са 2,2 милијарде долара на 1,9 милијарди долара. Сходно томе, удео не-војне робе је 66 одсто.

"Верујем да ове године можемо превазићи баријеру од 10 милијарди долара. Руски и индијски политички лидери су поставили циљеве за повећање билатералне трговине до 30 милијарди долара до 2025. године. За то је потребно годишње повећање од 15 одсто", рекао је званични представник у Њу Делхију, Јарослав Тарасјук.

Односи Русије и Индије су засновани на великом броју споразума склопљених током више од 65 година од потписивања првог споразума о трговини и техничкој помоћи.

Индија је велико тржиште за руске производе, а то се односи и на течни природни гас (ЛНГ). Прва серија је испоручена почетком јуна у складу са дугорочним споразумом између Газпрома и индијске компаније Гаил. Очекује се да ће током наредних 20 година Гаил добити 2,5 милиона тона гаса годишње.

Москва, заузврат, поштује жељу индијске владе да се не ограничи на куповину оружја, већ да стекне техннологију како би успоставила производњу оружја у својој земљи, наводи се у програму “Маде ин Индиа.“ Такви пројекти, између осталог, укључују борца Су-30МКИ и тенкове Т-72М1 и Т-90С. Ниједна земља није потписала такве споразуме, осим Русије.

У покретању трговинског рата са свим својим партнерима, Трампова администрација се окренула Индији. Наравно, биће врло тешко успоставити добре односе у кратком року, с озбиром на то да су САД активно подржавале Пакистан крајем прошлог века.

Због тога је Бела кућа употребила сва средства – претњу санцкијама и повећањем тарифа на увоз индијске робе. Због нових тарифа на алуминијум и челик, Индија је већ изгубила 241 милион долара и увела је тарифе на 30 америчких производа.

Сарадња између Русије и Индије је озбиљно угрожена. Пошто се трансакције између ове две државе обављају у америчким долараима, индијске финансијске структуре се плаше да буду на црној листи и да имају замрзнути капитал због споразума о војној и техничкој сарадњи са Русијом.

Индијски медији извештавају да су од априла банке замрзле 2 милијарде долара резервисаних за кључне пројекте, укључујући и одржавање нуклеарне подморнице која је изнајмљена од Русије – пројекат 971 Шчука-Б.

Нова коалиција на помолу, ЕУ и Русија против Америке. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Fort Russ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА