Најновије

СРПСКО ГОРИВО КАО ДА ЈЕ ОД ЗЛАТА: У окружењу, скупље га плаћају само у ове две земље

Просечна цена сирове нафте у првом полугодишту 2018. године је за око 35 одсто виша него у истом периоду 2017. године.

Пумпа (Фото: Pixabay)

То је свакако утицало на раст цене горива у Србији, свим земљама у окружењу и Европи, поручују из Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).

У периоду јануар-јун 2018, просечна цена бензина у Србији је била за два процента виша него у истом периоду прошле године (146,66 дин/л према 143,88 дин/л), а евродизела за четири процента виша (155,68 дин/л према 150,06 дин/л).

Ипак, ово је друга недеља заредом да просечне малопродајне цене бензина и дизела у Србији бележе благи пад, укупно 90 пара по литри, наводе из УНКС.

Међу земљама региона, најскупљи бензин плаћају Грци – 1,63 евра по литру, а најјефтинији грађани БиХ свега 1,13 евра, док је цена дизела највиша у Албанији где литар кошта 1,42 евра, а најнижа у Македонији – 1,03 евра.

Србија је на трећем месту по висини цене дизел горива – 1,37 евра, због, како поручују из УНКС, знатно већег нивоа државних захватања него у земљама са којима се граничи, док је то гориво једино скупље у Албанији и Грчкој.

Грчка такође предњачи са ценом ТНГ-а од 0,93 евра по литри, а ово гориво је најисплативије Бугарима где кошта 0,5 евра.

Скок малопродајних цена горива у Србији, међутим, није сразмеран скоку цене сирове нафте и због тога јер је просечан курс долара у наведеном периоду прошле године био око 114 динара за долар, а ове године ће бити око 98 динара за долар.

Просечна цена нафте типа „брент“ ће ове године године бити око 71 долар за барел, док је прошле године била 52,75 долара.

Ипак, цена сирове нафте се у последњих месец дана се стабилизовала и у просеку барел „брента“ се продавао за 75 долара, а коридор између највиших и најнижих цена је био око 4,5 долара.

Како је Србија због горива постала лидер у региону читајте ОВДЕ.

 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Недавно, цела Србија је стала због протеста око цене горива:

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА