Најновије

СЛОМЉЕНА “КИЧМА МОЋИ” ЗАПАДА: Нагли заокрет НАТО на небу кад су видели Русе и Кинезе

НАТО је представио нову стратегију Заједничких ваздухопловних снага која омогућава савезничким снагама да буду флексибилније, како би се, како наводе, одбраниле од конкурената и било каквих "непредвиђених услова". Посебан акценат у новој стратегији стављен је на растућу улогу сајбер и космичких средстава.

Ракета, илустрација (Фото: Јутјуб)

- НАТО је очигледно схватио да више не може да рачуна на позицију надмоћне војне силе на глобалном плану, отуд одлука да се побољшају оперативни услови ваздушних снага земаља алијансе - каже за Спутњик, коментаришући овај документ војни аналитичар Александар Радић.

Он подсећа да је од времена Хладног рата, НАТО, пре свега Американци као водећа сила, сматрао да могу и морају у почетној фази рата да остваре потпуну превласт у ваздушном простору и имали су концепт који је подразумевао да морају да очисте непријатељску авијацију. У ту превласт у ваздушном простору и сами смо се уверили током бомбардовања СР Југославије, али времена су се променила, каже Радић.

- Постало је јасно да је убрзан развој авијације, пре свега у Кини, бројчани израз моћи коју ће Кина да оствари, али и улазак у нову фазу сајбер ратовања, где је могуће да неко напросто онеспособи ефикасност хакерским упадом у систем руковођења и командовања или било ког другог елемента информатичке кичме моћи НАТО, довео до стварања новог концепта у коме први пут, пре свега Американци, не рачунају на надмоц́ у ваздушном простору - објашњава Радић.

Алијанса, између осталог, и упозорава да савремени системи противваздушне одбране, сајбер и радио-електронски рат, могу да утичу на ваздушне операције НАТО. Зато је "флексибилност" кључна реч у новој стратегији, јер је НАТО очигледно схватио да може да му се деси неуспех, каже Радић.

- Нова процена је да морају да делују флексибилно, јер може се догодити у некој процени будућих прилика да не остваре премоћ, већ да се боре са противником који ц́е бити равноправан у способностима. Или можда чак локално, временски ограничено, НАТО може да се нађе у ситуацији да води борбена дејства у условима у којима нема превласт - каже војни аналитичар.

На питање да ли сматра да ће Русија, коју НАТО види као главног конкурента, реаговати на нову стратегију заједничких ваздухопловних снага земаља алијансе, Радић каже да ће ова одлука охрабрити многе војне аналитичаре, али и стручњаке да кажу да Русија иде правим путем.

- То је сада заправо признање НАТО да више не може да рачуна на позицију јединствене надмоц́не оружане силе на глобалном плану. С друге стране, то је порука Русији и Кини, али и регионалним силама које се развијају, да су на правом путу - закључује Радић.

Коментаришуц́и да је посебан акценат у новој стратегији стављен на растућу улогу сајбер и космичких средстава, експерт асоцијације војних политиколога Олег Глазунов за Спутњик каже да ова чињеница не изненађује, јер, како каже, Американци веома заостају у тој технологији.

- Они су деведестих, па и у претходној деценији, били уљуљкани тиме да су глобални лидери и да се с њима нико не може мерити. Са друге стране, Русија одавно ради на својим космичким снагама, тако да се може рећи да су у том сегменту САД неких 15 година иза нас. Када је Вашингтон видео оружје које је Путин јавно показао, али и све оно што им јављају обавештајци о руском оружју које може да покори америчке снаге у свемиру, они су се с разлогом уплашили - тврди Глазунов.

Додаје да ће, без обзира на глобални развој технологије, до свемирских ратова са ласерским оружјем проћи још много времена, али да ипак не треба занемарити овај сегмент нове стратегије Заједничких ваздухопловних снага НАТО-а. Американци су прво почели да говоре о ратовању у космосу, а ево сада мењају своју стратегију у том смислу, каже он.

- Времена се мењају. Сада се из космоса може неутралисати било која војска или командни пункт. Ако се из свемира може прочитати шта ситним словима пише на кутији шибица, онда се може претпоставити да би једна ласерска ракета из космоса могла да уништи и читаву војну базу коју чувају системи ракета далеког домета - каже саговорник из Москве.

Нова стратегија заједничких ваздухопловних снага такође истиче потребу да специјалне снаге, поморске и кибернетске јединице боље подржавају ваздухопловство обавештајним радом, циљаном подршком и подацима након напада.

Ови споразуми Русије и Индије мењају однос снага у свету, више ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА